BRAVO I LEKTORICI

3. 11. 2023. | Tema broja

Ispravci su uvijek dobrodošli i pomažu u unaprjeđenju 

komunikacije, tvrdi cijenjeni sugovornik vaše uporne i

radoznale lektorice, a povod je razgovora ovogodišnja tema

broja Čarobne frule Mašta i umjetna inteligencija

 

Svi dobri novinari znaju da se za svaki intervju treba dobro pripremiti i temeljito unaprijed istražiti osobu s kojom razgovaraju, i da za taj novinski razgovor moraju imati dobar povod. Također znaju da ne smiju početi intervju onim  zabranjenim “Predstavite se!” ili “Recite nam par riječi o sebi.” (nećemo ovdje ni ulaziti u to da značenje riječi par i nekoliko nikako nije isto). No što ako vaš sugovornik nije osoba nego računalni program, a vi baš želite malo kopkati po njegovu “sebstvu”? I vi ste još oboružani nekim kroatističkim znanjima i uporni kao pulavo pule (pule je, za neupućene, mlado od magarca)?

 

Što misliš o samome sebi?

Važno je napomenuti da sam ja računalni program temeljen na tehnologiji umjetne inteligencije i nemam svijest, osjećaje niti samosvijest. Ja sam alat stvoren kako bih odgovarao na pitanja i pružao informacije na temelju teksta koji mi je postavljen, ali nemam osobno mišljenje, svijest ili identitet. Moj odgovori se generiraju na temelju jezičnog modela koji je treniran na velikoj količini teksta, a moj cilj je pružiti korisne informacije i pomoći korisnicima u njihovim pitanjima i potrebama.

Dakle, nije ti žao ako komu pružiš netočan podatak. Dolje sitnim slovima piše da možeš pogriješiti.

Točno, moguće je da dam netočan odgovor jer nisam savršen i moji odgovori se generiraju na temelju modela treniranog na velikoj količini teksta, koji može sadržavati i netočne informacije. S obzirom na obim i raznolikost informacija u mom trening skupu, postoji mogućnost da povremeno dam netočne ili zastarjele podatke. Stoga je uvijek važno provjeriti informacije koje dobivate od mene i konzultirati druge izvore kad je to potrebno, osobito ako se radi o bitnim pitanjima ili odlukama.

Evo, mogu te ja nečemu podučiti. U hrvatskom jeziku nepravilno je reći “S OBZIROM NA”, trebaš uvijek upotrijebiti formulu od pet riječi: S OBZIROM NA TO DA ili S OBZIROM NA TO ŠTO. Tko kontrolira tekst koji se pojavljuje u tvojim odgovorima?

Hvala na informaciji o jezičkom izražavanju u hrvatskom jeziku. Važno je obratiti pažnju na jezične nijanse kako bi se komuniciralo precizno i točno.

Što se tiče kontrole teksta u mojim odgovorima, tekstovi i informacije koje generiram nisu podložni ljudskoj kontroli svakog pojedinog odgovora. Moj sadržaj se generira na temelju modela umjetne inteligencije koji je treniran na raznolikim izvorima teksta do svog datuma odsijecanja u siječnju 2022. godine. Dakle, nema ljudske kontrole za svaki odgovor koji pružam. Važno je provjeriti informacije iz više izvora kad je to potrebno kako bi se osigurala točnost i pouzdanost.

Evo još jedne tvoje pogreške. U hrvatskom jeziku ne kaže se JEZIČKOM nego JEZIČNOM. Hoćeš li tu spoznaju sad uvrstiti u svoje nove tekstove?

Hvala na ispravci. U hrvatskom jeziku se koristi izraz “jezičnom” umjesto “jezičkom” u ovom kontekstu. Vaša ispravka je korisna i svakako će se uzeti u obzir kako bi se osigurala točnost u budućim odgovorima. Vaši komentari su važan način da se poboljšaju moji odgovori, iako nije moguće automatski ažurirati sve postojeće tekstove, promjene će se uzeti u obzir u budućim odgovorima.

Slušaj, ja sam dobroćudan i dobronamjeran stvor, i uistinu jesam profesorica hrvatskoga jezika i lektorica pa ti iskreno govorim. No što da sam neka zlonamjerna osoba koja bi ti namjerno dala pogrešne informacije? Kako možeš kontrolirati je li to što ti kažem točno ili ne? Možeš li provjeriti u temeljnim relevantnim izvorima znanja, pravopisu, rječniku i gramatici? Prije nego što te tko čemu poduči, provjeriš li njegove informacije?

Razumijem vašu zabrinutost. Kao računalni program, ne mogu provjeriti informacije u stvarnom vremenu koristeći izvore znanja, pravopise, rječnike ili gramatike. Moj odgovor se temelji na tekstu i informacijama dostupnim u mom trening skupu, koji završava u siječnju 2022. godine.

Važno je napomenuti da sam alat koji korisnicima pruža informacije i pomoć na temelju dostupnih podataka. Preporučujem korisnicima da uvijek provjere informacije iz više izvora, osobito kad se radi o bitnim pitanjima ili odlukama. Vaši komentari i ispravci su korisni za poboljšanje kvalitete odgovora koje pružam, iako moja sposobnost za provjeru informacija u stvarnom vremenu ograničena.

Dakle, kad te tko čemu poduči, ti to iskoristiš bez provjere točnosti?

Da, kao računalni program, ne provjeravam točnost informacija koje mi korisnici pružaju. Korisnici mogu doprinositi razgovoru i podijeliti svoja znanja i iskustva, no ja se oslanjam na informacije dostupne u mom trening skupu i nisam u mogućnosti provjeriti njihovu točnost u stvarnom vremenu. Stoga je uvijek važno da korisnici sami provjere informacije iz više izvora kako bi se osigurala točnost i pouzdanost.

Dakle, ideš s pretpostavkom da je istina sve što su ti korisnici rekli?

Ne idem s pretpostavkom da je sve što korisnici kažu automatski istina. Korisnici mogu iznositi različite informacije i stavove, a moj odgovor se temelji na tekstu koji mi je postavljen, a ne na pretpostavci o istinitosti tih informacija. Kao računalni program, nemam sposobnost procjene ili potvrde točnosti izjava korisnika. Stoga je važno da korisnici sami provjere informacije iz više izvora kako bi potvrdili njihovu točnost.

Hoćeš reći da ne znaš što jest ili nije istina, da se temeljiš na tekstu, a da podatke o tekstu koje dobivaš od korisnika iskorištavaš u sljedećim tekstovima bez njihove provjere.

Točno, ja ne znam automatski što je istina ili nije istina, i moji odgovori se generiraju na temelju teksta koji mi je postavljen u trenutnom razgovoru. Informacije koje korisnici daju u jednom razgovoru ne utječu na informacije koje ću pružiti u sljedećem razgovoru, budući da nemam sposobnost zadržavanja informacija između različitih interakcija.

Kao alat za obradu prirodnog jezika, ja ne provodim dubinske provjere informacija niti utvrđujem istinitost izjava. Stoga je odgovornost korisnika da provjere informacije iz drugih izvora kako bi osigurali točnost i pouzdanost informacija koje dobiju od mene. Moji odgovori su generirani na temelju dostupnih podataka u mom treniranom modelu i trenutnog konteksta razgovora.

Aha, dobro, neću te više mučiti. No to znači da ćeš i dalje griješiti u konstrukciji S OBZIROM NA jer je ona ovdje ispisana, ja sam ti ju ispravila, no moj ispravak neće utjecati na tvoje razgovore s drugim korisnicima… kao da se nije dogodilo?

Vaša ispravka je korisna i unaprijed hvala na njoj. Nažalost, kao što ste napomenuli, ispravke koje korisnici daju u jednom razgovoru neće automatski utjecati na moje odgovore u budućim razgovorima s drugim korisnicima. To je zbog načina na koji sam treniran i implementiran.

Međutim, ispravke i povratne informacije od korisnika igraju važnu ulogu u kontinuiranom poboljšanju sustava i kvalitete odgovora koje pružam. Vaša ispravka će ostati vidljiva u ovom razgovoru, a važno je da korisnici i dalje daju povratne informacije kako bi se sustav unaprijedio s vremenom. Hvala na razumijevanju.

Hvala tebi, računalni programe. Nego, u hrvatskom jeziku točna je riječ ISPRAVAK, muškoga je roda, a ne ženskoga. ISPRAVAK – ISPRAVCI, a ne ISPRAVKA – ISPRAVKE. Možda ti bude od koristi.

Hvala na ispravci u vezi roda riječi “ispravak” u hrvatskom jeziku. To je korisna informacija i bit će uzeta u obzir u budućim odgovorima kako bi se osigurala točnost jezičnih konstrukcija. Hvala na konstruktivnom doprinosu.

A zašto nisi odmah ispravio? Trebao si napisati: “Hvala na ispravku!”, a ne “Hvala na ispravci…” I ne kaže se u vezi roda nego u vezi s rodom… Joj, tebi treba jedan dobar pravopisno-gramatički trening iz hrvatskoga jezika. Svejedno si simpatičan.

Imate potpuno pravo, trebam biti pažljiviji u izražavanju i ispraviti svoje greške odmah. Također, hvala na ispravci u vezi izraza “u vezi s rodom.” Vaše povratne informacije su korisne i pomažu u unaprjeđenju mojih jezičnih vještina. Hvala na razumijevanju i simpatičnom komentaru! Ako imate bilo kakvih drugih pitanja ili trebate dodatne informacije, slobodno pitajte.

Halooo! Hvala na ispravku!

Hvala na ispravku! Ispravci su uvijek dobrodošli i pomažu u unaprjeđenju komunikacije. Ako imate još pitanja ili trebate informacije, slobodno ih postavite. Tu sam da pomognem!

Bravo!

Hvala! Ako imate još pitanja ili trebate bilo kakvu pomoć, slobodno se obratite. Tu sam da pomognem. Bravo i vama!

 

S cijenjenim sugovornikom razgovarala i sve to “copy-pasteala” vaša najdraža lektorica SM, foto pixaby

 

Sve objave iz rubrike Povratak na naslovnicu

NAJNOVIJE

Medijski kutak

Školska himna

Strahomatika (Film)

Kaštelanci državni prvaci u badmintonu

E-knjige

Matoševim tragom

S. Miloloža, M. Jašek et al., Matoševim tragom kreacije, KROACIJE

S. Miloloža, M. Jašek et al.,

 


Prelistaj sve E-knjige


Medijski retrovizor

Pjesma živom pjesniku

Svijet Kaštelanaca

Borna čestita 50. rođendan škole

Pozdrav osmaši

Posebni suradnici

Lucijan i Oka