DAN ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

4. 11. 2023. | Aktualno školastično

Prva priredba za Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

u novom objektu  održana je 16. 10. 2023. u školskom holu.

Za organizaciju estetskog uređenja  i bogatstvo stolova

s krušnim plodovima odgovorne su bile učiteljice Jasna

Ilijaš Zergollern iz PB-a 3. c razreda i Ivana Dragović

  iz RN, a za kratku priredbu vjeroučiteljica Nada Vlajčević.

 

Prva priredba za Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u novom objektu održana je 16. listopada 2023. u školskom holu. Za organizaciju estetskog uređenja i bogatstvo stolova s krušnim plodovima odgovorne su bile učiteljice Jasna Ilijaš Zergollern iz PB-a 3. c razreda i Ivana Dragović  i razredne nastave, a za kratku priredbu vjeroučiteljica Nada Vlajčević. Tim povodom razgovarali smo s učiteljicom Jasnom Ilijaš Zergollern, koja je već dugi niz godina zadužena za Dane kruha. Prije je to radila s učiteljicom Violetom Bearom, a kada je ona otišla u mirovinu, surađivala je s drugim svojim kolegicama. Ove godine njezina je suradnica bila Ivana Dragović.

Evo, sad kad je sve to prošlo, možete li nam reći jeste li zadovoljni izložbom i priredbom? 

Mislim da je izložba bila zaista lijepa, a što se tiče priredbe i priredba je bila uspješna, osobito stoga što dvije godine nismo bili u našoj školi pa je riječ o prvoj priredbi u novom objektu. Raduje me što se dosta djece odazvalo za izvedbu programa, i zbor, i recitatori i voditelji. Jedna je učenica jako lijepo pjevala Aleluju. Da, nastupali su učenici od prvog do četvrtog razreda i to su bile uglavnom recitacije, i zbor Kaštelanci koji vodi naša profesorica Mirjam Bungić, nastupala je i vjeroučiteljska grupa iz 6. razreda vjeroučiteljice Snježane Pandžić. Tehnička je podrška bila profesorica Svjetlana Seljanec-Savković, kao i uvijek na priredbama.

 

 

Sve je koordinirala u vezi s  nastupom vjeroučiteljica Nada Vlajčević. S tim dijelom stvarno možemo biti zadovoljni. Ipak, nije mi bilo drago ono što je bilo poslije priredbe kada su svi jeli u blagovaonici, blagovali svoje pekarske proizvode. Disciplina je trebala biti na malo većem nivou, i za vrijeme priredbe, a osobito za vrijeme jela. S obzirom na to da je u blagovaonici bilo otprilike tristo djece, znači svih šesnaest nižih razreda od prvog do četvrtog i još neki viši razredi, bilo je previše učenika da bi ta blagovaonica mogla biti nakon toga čista. Ostao je velik nered nakon svih njih, jednostavno je izmaklo kontroli. Utvrdili smo da to nije bilo dobro. To znači da može bolje i mora bolje. Stoga se nadam da ćemo iduće godine blagovanje pekarskih proizvoda nakon priredbe organizirati na drugi način.

 

Priredba za Dan kruha bila je vrlo posjećena. Foto: S. Miloloža

 

 

Meni je bilo ustvari najljepše kada su učenici onako baš

s radošću i s veseljem jeli svoje kolače, kruhove što su

donijeli, ispekle mame, i palačinke… izjavila je učiteljica Jasna.

 

Da, iz pogrešaka se uči. A možete li nam malo opisati same pripremne aktivnosti?

Ozbiljno sam shvatila pripremu. Naime, svi ovi etno predmeti koji su bili izloženi, to su predmeti mojeg oca koje je sakupljao godinama po Moslavini, po vinskim cestama… Morala sam prvo otići u Kutinu k svojim roditeljima, uzeti te ručne radove i stare predmete – pegle, stare vage, fenjere… To su predmeti koji su stariji od mene čak, i ručni radovi su isto stariji od mene. Trebala su mi  jedno dobra dva tjedna za sve to, a i izložba je isto bila pripremljena tjedan dana prije dana kruha i još je ostala sljedećih pet dana. Naravno, nakon toga morala sam sve to vratiti. 

Znači, i ovdje je bila važna dobra podjela posla u timu. 

Naravno, kolegica Ivana Dragović i ja smo podijeljene za ovu izložbu i za slaganje pekarskih proizvoda jer je to preobiman posao za jednu osobu, a vjeroučiteljica Nada Vlajčević imala je zadatak posložiti program od prijavljenih točaka i voditi brigu da se sve dobro realizira. Vjeroučiteljica je pozvala i župnika Antuna Vukmanića koji je, eto malo došao kasnije (iz opravdana razloga) pa je onda sve blagoslovio. Ali inače svake godine, prije nego unazad ove dvije godine kad nismo bili svi zajedno, uvijek se tako na taj način obilježavaju Dani kruha u našoj školi i smatram da je to lijepa tradicija.

 

Župnik Antun Vukmanić, učiteljice Antea Seražin, Svjetlana Seljanec-Savković, Snježana Pandžić, Mirjam Bungić, Sanja Miloloža, Marina Lucin i Nada Vlajčević nakon priredbe za Dan kruha / Foto: pedagogica Zdravka Ciglenečki

 

Što biste izdvojili kao najljepši trenutak događanja za Dane kruha?

Meni je bilo ustvari najljepše kada su učenici onako baš s radošću i s veseljem jeli svoje kolače, kruhove što su donijeli, ispekle mame, palačinke, kad su djeca onako to sve razgledavala, baš je bila onako lijepa izložba, to je naj najbolje od svega ovoga, a izložbu tko god je mogao pogledati, stati, komentirati…

 

Lorena Šimić, 5. r., foto: Zdravka CIglenečki i Sanja Miloloža

Sve objave iz rubrike Povratak na naslovnicu

NAJNOVIJE

Medijski kutak

Školska himna

Strahomatika (Film)

Kaštelanci državni prvaci u badmintonu

E-knjige

Matoševim tragom

S. Miloloža, M. Jašek et al., Matoševim tragom kreacije, KROACIJE

S. Miloloža, M. Jašek et al.,

 


Prelistaj sve E-knjige


Medijski retrovizor

Pjesma živom pjesniku

Svijet Kaštelanaca

Borna čestita 50. rođendan škole

Pozdrav osmaši

Posebni suradnici

Lucijan i Oka