DOBAR OSJEĆAJ ZA ZAJEDNIČKI PROŽIVLJENO VRIJEME

9. 01. 2022. | Aktualno školastično, Izdvajamo

PROFESORICA MIRJANA IVANDA OTIŠLA U MIROVINU

 

Nakon gotovo 40 godina rada u OŠ Jure Kaštelana kao profesorica

Matematike i dugogodišnja članica Školskoga odbora svoje škole,

gospođa Mirjana Ivanda odlazi u mirovinu.

 

Još je starogrčki filozof Platon rekao da je najviši oblik misli

u matematici. Zato, dragi moji, ako nešto i ne bude išlo onako

kako biste htjeli, ne odustajte od matematike. Neka vam to bude

znak da se valja još više  potruditi, rekla nam je prof. Ivanda.

 

Nakon gotovo 40 godina rada u Osnovnoj školi Jure Kaštelana kao profesorica Matematike i dugogodišnja članica Školskoga odbora svoje škole, gospođa Mirjana Ivanda odlazi u mirovinu. 

Pripremajući ovaj članak, željeli smo ovjekovječiti trenutak u kojem se jedan vrhunski učitelj i dobra profesorica oprašta od svojih učenika i svojega kolektiva. Pitali smo ravnatelja za komentar, a zamolili smo i profesoricu Miloložu, koja također jako cijeni sve što je profesorica Mirjana Ivanda profesionalno i ljudski dala Osnovnoj školi Jure Kaštelana, da prokomentira činjenicu o njezinu umirovljenju. Evo što su nam rekli.

Krešimir Supanc, prof., ravnatelj OŠ Jure Kaštelana, rekao nam je:

“Kolegica Mirjana Ivanda bila je dobri duh ove škole. Uvijek mirna, staložena, sabrana, spremna udijeliti par umirujućih riječi, ali uvijek onako sa strane, bez nametanja. Bez obzira radi li se o kolegama, učenicima ili roditeljima, spremna na suradnju i timski rad do zadnjeg radnog dana. Puna životne energije i za učenike, svoju obitelj ili kolege s posla. Vjerujem da će je po tome pamtiti generacije naših bivših učenika koji su bili sretni i presretni kada su saznali da će njihovoj djeci predavati baš profesorica Ivanda. Sada kad joj je radni vijek završio i dalje se nesebično posvetila unucima i brizi za njih. Siguran sam da će ju to ispuniti kao što je i ona nas ispunjavala u školi svojom ljubaznošću, pouzdanošću, dobronamjernim savjetom i stručnošću.”

 

Mladu profesoricu snimila bivša voditeljica Čarobne frule Maca Tonković, a druga je fotografija iz privatne arhive profesorice Mirjane Ivande.

 

“Vi znate da je učiteljica Mirjana Ivanda koja je gotovo cijeli radni vijek provela u Osnovnoj školi Jure Kaštelana, još otkad se zvala “25. maj”, s drugim polugodištem šk. god. 2021./2022. otišla u mirovinu. Oproštaji su uvijek gorkoslatki: gorki zbog činjenice što se prekida djelovanje i nastaje promjena, a slatki zbog činjenice da je djelovanje, ako je u pitanju dobra i stručna osoba, ostavilo za sobom iskričav trag uspomene. Kad je u pitanju vrhunski učitelj, kakvom smatram profesoricu Ivandu, onda je ta uspomena ne samo u nekim čeznutljivim sjećanjima onoga što je bilo prije, a sada više nije, nego vrlo djelotvorno živi u životima njezinih učenika kojih je cijeli niz naraštaja i koji svi imaju svoje živote i svoje mreže djelovanja. Klica dobrote, marljivosti i logike, koju je prof. Ivanda posijala u mnoge glavice osnovnoškolaca, izrasla je upravo u prekrasnu mrežu života njezinih učenika i daje ploda kojih sama profesorica Ivanda vjerojatno nikad neće biti potpuno svjesna. Ali mi znamo da je tako, da dobrota koja se daje progresivno raste i da je najsvjetlija onda kad se čovjek odriče sebe za drugoga. Takvih svakodnevnih učiteljskih žrtava znamo da je bilo vrlo mnogo u djelovanju naše profesorice Mirjane Ivande. Zato sam ja istodobno i tužna i radosna. Kolegici želim svako dobro u mirovini, da uživa u svojim unucima i da nam kao umirovljenica, koju nikako i nikad nećemo zaboraviti, redovito dolazi na priredbe uživo u novoj školi”, izjavila je profesorica Miloloža.

A sama je profesorica Mirjana Ivanda učenicima poručila ovo:

“Dragi moji akači, bekači i cekači!
Još je starogrčki filozof Platon rekao da je najviši oblik misli u matematici. Zato, dragi moji, ako nešto i ne bude išlo onako kako biste htjeli, ne odustajte od matematike. Neka vam to bude znak  da se valja još više potruditi. Do vrhunaca se dolazi velikom upornošću i zalaganjem u radu. Bili ste mi dobra generacija, vrijedni i odgovorni, bilo je lijepo raditi s vama! Želim vam svu sreću u daljnjem školovanju i životu te da svatko od vas osvoji svoj vrhunac! Vaša učiteljica nastavlja rad s djecom, ali ovaj put sa svojim unukama i unucima! Na sreću mojih mališana, bit ću baka koja više ne mora u školu“, rekla nam je na rastanku.

Želim vam da se što prije uselite u novu školu, ali zgrada, zidovi,

klima  i dobri prozori nisu ono čega ćete se sjećati.

Želim vam da na kraju imate onaj dobar osjećaj

za zajednički proživljeno vrijeme koji ja imam. 

Budite dobri jedni prema drugima, budite kaštelanci!

 

Svojemu omiljenom kolektivu darovala je ove riječi oproštaja:

“Dragi moji kaštelanci, stari i mladi, dobro znani i oni kojima još nisam ni ime zapamtila!

Moje radno putovanje došlo je do samog kraja. Poučavati matematiku započela sam rano, još u 5. razredu osnovne škole. Rad s djecom me uvijek radovao, a posebno rad s djecom kojima je matematika bila zabavna i koji su u njoj pronašli ljepotu. Te davne 1982. bila sam mlada kolegica u starom kolektivu, a sada stara u mladom. Hvala ti Bože za našu mladost! Ništa ne bi bilo isto da oko sebe nisam imala humane ljude, toplog srca, spremne pomoći. Slavili smo i veselili smo se vjenčanjima, rađanju djece, unuka…zajedničkim izletima. Tako prođe gotovo 40 godina na ovom, istom radnom mjestu.

 

Profesorica Ivanda i profesor Busch na početku izazovne šk. god. 2021./2022. na upoznavanju škole domaćina Osnovne škole Ive Andrića.
Foto: Sanja Miloloža

 

Želim vam iskreno zahvaliti na svakom trenutku, svakoj pomoći, na svakoj toploj riječi upućenoj meni.

Želim vam da se što prije uselite u novu školu, ali zgrada, zidovi, klima i dobri prozori nisu ono čega ćete se sjećati. Želim vam da na kraju imate onaj dobar osjećaj za zajednički proživljeno vrijeme koji ja imam. Budite dobri jedni prema drugima, budite kaštelanci!

Želim vam svima sve najbolje u novoj 2022. godini. Bog vas blagoslovio!”

 

Lukrecija Vekić, 8. b, foto: privatna arhiva M. I.