MAŠTA MAŠTI, IVA IVANI

7. 10. 2023. | Školski kreativci

Iva Miloloža, bivša dugogodišnja suradnica Čarobne frule,

i Ivana Brlić-Mažuranić višestruko povezane – stvaralaštvom

 

Iva Miloloža, naša bivša ilustratorica i glavna ilustratorica serije udžbenika Hrvatske jezične niti kojima se služe učenici OŠ Jure Kaštelana, sa svojom je majkom prije tog udžbeničkog kompleta objavila s izdavačkom kućom Alfa i ilustriranu zbirku zadataka iz hrvatskoga jezika Josipova gramatiljka 5 – u svijetu Priča iz davnine i Josipova gramatiljka 5 – Znalci radoznalci u kojem je preuzela brigu o ilustracijama i prijelomu.

 

Josipova gramatiljka 5 – u svijetu Priča iz davnine za 5. razred Autorice: Sanja Miloloža i Iva Miloloža, izdanje ALFA, 2018.

 

Zanimljivo je da cijela zbirka tematizira knjigu s osam bajki posvećenih svijetu dječje mašte i temeljnim plemenitim ljudskim vrijednostima kako ih je zamislila autorica Ivana Brlić-Mažarunić. Na temelju Ivinih ilustracija podignut je i autorski portal Josipova jezična galerija u suradnji s kojim smo ove godine objavili knjigu Životinje, ah, te divne (ugrožene) uz Svjetski dan zaštite životinja. Ivina izložba u kojoj su izloženi radovi što povezuju Ivanino književno  i Ivino likovno stvaralaštvo u KGZ Knjižnici Podsused 1. listopada 2019. nosila je, u odnosu prema knjizi koja je likovnoj umjetnici dala nadahnuće, Priče iz dubine.

 

Originalna Ivina ilustracija za zbirku koja je poslužila za naslovnicu: Josipova sestra Ivana, Josip i Maks s Kosjenkom, Malikom Tintilinićem i Vatricom. Vatrica je Ivin lik koji simbolizira radoznalost i maštu, a mašta je baš ono što nas osobito zanima u ovogodišnjoj temi broja našeg lista.
Foto: Sanja Miloloža

 

Podsjetimo, najznamenitijoj hrvatskoj književnici za djecu Ivani Brlić-Mažuranić obilježavamo 150. obljetnicu rođenja, i to mrežnom knjigom Iskrice mašte u koju će biti uključeni učenici Osnovne škole Jure Kaštelana. Predstavljanje školskih projekata bit će održano potkraj nastavne godine 2023./2024.Oka Otonijić, foto: SM

Sve objave iz rubrike Povratak na naslovnicu

NAJNOVIJE

Medijski kutak

Školska himna

Strahomatika (Film)

Kaštelanci državni prvaci u badmintonu

E-knjige

Matoševim tragom

S. Miloloža, M. Jašek et al., Matoševim tragom kreacije, KROACIJE

S. Miloloža, M. Jašek et al.,

 


Prelistaj sve E-knjige


Medijski retrovizor

Pjesma živom pjesniku

Svijet Kaštelanaca

Borna čestita 50. rođendan škole

Pozdrav osmaši

Posebni suradnici

Lucijan i Oka