JUDITIN KALENDAR

8. 01. 2022. | Kultura i odrastanje

Jutarnji list će 16. siječnja 2022. objaviti Juditin kalendar.

Riječ je o proizvodu suradnje Društva profesora hrvatskoga jezika,

Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Instituta za

hrvatski jezik i jezikoslovlje i Jutarnjega lista kojom će se nastaviti

obilježavanje Godine Marka Marulića što traje od 22. 4. 2021.

do 22. 4. 2022. Juditin kalendar projekt je profesorice Sanje

Milolože i profesorice Vinke Mortigjije Anušić koji su podržali

predsjednik DPHJ-a Branimir Romac, ravnatelj ŠPUD-a Filip Pintarić

i ravnatelj IHJJ-a dr. sc. Željko Jozić. Sponzor je Klinika “Svjetlost”.

 

Jutarnji list će 16. siječnja 2022. objaviti Juditin kalendar. Riječ je o proizvodu suradnje Društva profesora hrvatskoga jezikaŠkole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Jutarnjega lista kojom će se nastaviti obilježavanje Godine Marka Marulića. Juditin kalendar projekt je profesorice Sanje Milolože i profesorice Vinke Mortigjije Anušić koji su podržali predsjednik DPHJ-a Branimir Romac, ravnatelj ŠPUD-a Filip Pintarić i ravnatelj IHJJ-a dr. sc. Željko Jozić. Podsjetimo, Godina Marka Marulića proglašena je na inicijativu Agencije za odgoj i obrazovanje i Društva profesora hrvatskoga jezika 9. travnja 2021. zbog 500. obljetnice objavljivanja Marulićeva epa Judita, prvoga hrvatskoga autorskog djela hrvatske književnosti. Ono govori o prelijepoj i hrabroj udovici koja je neprijateljskom vojskovođi Holofernu odsjekla glavu i tako spasila svoj narod od propasti, a objavljeno je 13. kolovoza 1521. u Veneciji.

 

SURADNJA STRUKOVNE UDRUGE, SREDNJE UMJETNIČKE ŠKOLE, ZNANSTVENE INSTITUCIJE I MEDIJA

Naime, kao prinos aktivnostima uz Godinu Marka Marulića koja traje od 22. 4. 2021. do 22. 4. 2022. naša je profesorica Miloloža, glavna urednica službenoga portala Društva profesora hrvatskoga jezika, osmislila projekt Juditina kalendara za 2022. godinu.

Riječ je o zidnom kalendaru koji se sastoji od naslovnice i 12 mjesečnih listova ukrašenih ilustracijama vezanim uz citate iz Marulićeve Judite.  Ilustracije i grafički dizajn kalendara autorski je rad skupine učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb koji je vodila mentorica Vinka Mortigjija Anušić, prof. savjetnica, koja je zaslužna i za ujednačavanje grafičke pripreme školskih uradaka.

Autori su likovne i grafičke realizacije kalendara Sara Brlić, Marija Kočet, Lina Krizmanić, Maša Međurečan, Nikolina Milačić, Klaudia Milić, Petar Mitrović, Jura Momčilović, Lucija Sabolić i Majda Vukalović, svi učenici 4. razreda Grafičkoga odjela ŠPUD-a.

Jutarnji list tiskat će kalendar u nakladi od 12,000 komada i podijeliti kao dar svojim čitateljima uz prilog Svijet kulture. Sponzor je kalendara Klinika “Svjetlost”.

 

CITATI I OZNAČENI KROATISTIČKI DATUMI

Citati su uzeti iz suvremenog “prijevoda” Judite za koji su zaslužni članovi autorskog tima Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje kojim ravna dr. sc. Željko Jozić, koji je i sam dio autorskoga tima i koji je zaslužan za završnu realizaciju projekta. Citate su odabrale profesorice Silvana Bampa-Listeš i Sanja Miloloža.

Zanimljivo je da se na svakom mjesečnom listu nalazi i suvremeni tekst citata i Marulićevi izvorni stihovi, a označeni su i važni kroatistički datumi, primjerice, rođendan i spomendan Marka Marulića, dan Juditina prvotiska, zatim Međunarodni dan materinskoga jezika, Početak Mjeseca hrvatskoga jezika, 22. veljače kao dan Hrvatskoga prvotiska, tj. Dan glagoljice, zatim početak i završetak Tjedna hrvatskoga jezika, 22. travnja kao dan dovršetka rukopisa Marulićeve Judite što slavimo kao Dan hrvatske knjige, dani kada je hrvatski jezik u različitim razdobljima i društvenim kontekstima postao službenim, Kukuljevićev saborski govor na hrvatskom jeziku.

 

JUDITIN KALENDAR MEĐU NAMA

Profesorica Vinka Mortigjija Anušić prijavila je projekt Juditina kalendara i na izložbu radova učenika i profesora umjetničkih škola koja će održati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 18. siječnja 2021.

Želite li imati Juditin kalendar, moći ćete ga nabaviti 16. siječnja 2022. u Jutarnjem listu.

Lucija Baković, 8. b, Lukrecija Vekić 8. b, Fran Jozić, 8. b, fotokolaž: SM