KADA SLIKARI SLIKAJU STRUJOM

3. 11. 2023. | Tema broja

Tragom UMJETNE INTELIGENCIJE u OŠ Jure Kaštelana

 

Ne treba biti osobito prirodno inteligentan da biste već na prvi pogled na našoj naslovnici uvidjeli da je naša tema broja umjetna inteligencija. Zanimalo nas je što najmlađe generacije znaju o njoj, pa smo posjetili 2. c i 3. d razred. Na upit Što je umjetna inteligencija? dobili smo mnoštvo neznalačkih odgovora (tipa ne znam i nemam pojma), ali i nekoliko zgodnih koje smo ovdje za vas izdvojili.

Lara, 2. c To je kada neki slikari slikaju lijepe slike, ali da ne prelaze crte na njima.

Nia, 2. c Umjetna inteligencija je kiparstvo!

Ana, 2. c To je kada slikari slikaju strujom.

Nola, 3. d Ja mislim da je umjetna inteligencija neki jako dobar i poznati robot.

Hugo, 3. d Mislim da je to robot ili nešto umjetno što su napravili ljudi, a može raditi stvari kao čovjek.

A sama umjetna inteligencija o sebi kaže ovo:

Umjetna inteligencija (UI), često skraćeno kao AI (od engleskog izraza “Artificial Intelligence”), predstavlja granu računalne znanosti koja se bavi stvaranjem računalnih sustava i programa sposobnih za izvođenje zadataka koji inače zahtijevaju ljudsku inteligenciju. Ovi zadaci uključuju sposobnost učenja, zaključivanja, prepoznavanja obrazaca, donošenja odluka i rješavanja problema.

Iako smo rekli da se u svakodnevnom novinarskom radu nećemo služiti umjetnom inteligencijom kako ne bismo zaboravili brusiti vlastitu, u ovom članku ipak smo dopustili mali umjetni razgovor. Naime, upitali smo AI kako to slikari slikaju strujom, tragom odgovora male Ane iz 2. c. AI smatra sljedeće:

Slikari koji koriste električnu struju za stvaranje umjetničkih djela najčešće primjenjuju tehniku poznatu kao “elektrografička umjetnost” ili “elektrografi”. Ova tehnika koristi električnu struju i vodljive tvari kako bi se stvarali apstraktni ili stilizirani uzorci i efekti na površini papira ili platna.

Ovdje su osnovni koraci koji opisuju kako slikari koriste struju za stvaranje umjetničkih djela:

  1. Priprema površine: Prvo se priprema površina na kojoj će se izvoditi električna grafika. To može biti običan papir, platno ili drugi materijali koji provode struju, poput conductive ink (vodljive tinte) ili vodljivog platna.

  2. Izbor vodljive tvari: Umjetnik odabire vodljive tvari ili tinte koje će koristiti za stvaranje uzoraka. Ove tvari obično sadrže metalne čestice koje provode električnu struju.

  3. Stvaranje uzoraka: Umjetnik koristi električni izvor, poput baterije ili izvora niskog napona, kako bi nanio struju na površinu s vodljivom tvari. Struja putuje kroz vodljivu tvar i stvara efekte ovisno o putanji kojom se kretala. To može uključivati stvaranje linija, oblika, krugova ili drugih uzoraka.

  4. Kontrola i eksperimentiranje: Umjetnik može kontrolirati intenzitet struje, duljinu vremena tijekom kojeg se struja primjenjuje, i različite vodljive materijale kako bi postigao željene efekte. Eksperimentiranje s različitim parametrima omogućava umjetnicima da stvaraju različite stilizirane uzorke.

  5. Fiksiranje i završna obrada: Nakon što su stvoreni željeni uzorci i efekti, umjetnik obično fiksira rad kako bi ga sačuvao i spriječio da se promijeni s vremenom. To može uključivati upotrebu različitih sredstava za fiksiranje, ovisno o vrsti vodljivih tvari korištenih u umjetničkom djelu.

Elektrografička umjetnost omogućava umjetnicima eksperimentiranje s električnom strujom i stvaranje jedinstvenih i apstraktnih umjetničkih djela. Ovisno o tehnikama i materijalima koje koriste, rezultati se mogu kretati od apstraktne geometrije do fluidnih i organskih uzoraka.

Kao što vidite, iako AI ne zna značenje glagola koristiti (biti od koristi) u odnosu na koristiti se čime, na što me upozorila naša lektorica, može vam ponuditi zanimljive podatke. Jesu li svi točni, o tome bi trebali promišljati oni koji se umjetnom inteligencijom služe na dnevnoj bazi. Ne zaboravite da na kraju vašega čavrljanja s umjetnom inteligencijom stoji, doduše sitnim slovima napisana, važna napomena da CHPT može pogriješiti. Što se nas tiče, ovom je članku umjetne inteligencije sasvim dosta.

 
 

Stela Videk i UI (AI), 8. c, naslovna foto: Getty Images

Sve objave iz rubrike Povratak na naslovnicu

NAJNOVIJE

Medijski kutak

Školska himna

Strahomatika (Film)

Kaštelanci državni prvaci u badmintonu

E-knjige

Matoševim tragom

S. Miloloža, M. Jašek et al., Matoševim tragom kreacije, KROACIJE

S. Miloloža, M. Jašek et al.,

 


Prelistaj sve E-knjige


Medijski retrovizor

Pjesma živom pjesniku

Svijet Kaštelanaca

Borna čestita 50. rođendan škole

Pozdrav osmaši

Posebni suradnici

Lucijan i Oka