KAŠTELANCI S NADBISKUPOM KUTLEŠOM

4. 06. 2024. | Aktualno školastično, Izdvajamo

Dobri se glasi daleko čuju, a mi smo baš ponosni što su vjeroučenici 

kaštelanci sa svojom vjeroučiteljicom Nadom Vlajčević ove godine

osvojili 1. mjesto na Državnom natjecanju iz Vjeronauka. Zagrebački

se nadbiskup  mons. Dražen Kutleša 3. lipnja 2024. susreo s vjero-

učenicima  i njihovim mentorima koji su na tom prestižnom natjecanju

predstavljali Zagrebačku nadbiskupiju. Uz iskrene čestitke na uspjehu,

prenosimo članak iz Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije.

 

 

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša susreo se u ponedjeljak 3. lipnja 2024. godine s vjeroučenicima osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali na Državnom natjecanju iz vjeronauka. Zagrebačku nadbiskupiju u kategoriji osnovnih škola predstavljali su učenici iz zagrebačkih škola: OŠ Jure Kaštelana, OŠ Žuti brijeg, OŠ Lotrščak, OŠ Dragutina Tadijanovića te OŠ Ružičnjak. U kategoriji četverogodišnjih srednjih škola natjecali su se učenici zagrebačke I., III. i XV. gimnazije.

Učenici OŠ Jure Kaštelana iz Zagreba osvojili su prvo mjesto, učenici XV. gimnazije drugo mjesto, dok su učenici I. gimnazije natjecanje završili na trećem mjestu.
 
 

U darovanoj Bibliji priložena je lijepa poticajna poruka nadbiskupa vjeroučenicima. Foto: Nada Vlajčević 
Na početku susreta okupljene je pozdravila prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije, zahvalivši Nadbiskupu na podršci. Predstavila je sve sudionike Državnog natjecanja, nakon čega je nadbiskup Kutleša uputio prigodnu riječ:
 
Vi ste ove godine na poseban način razmišljali i učili o Socijalnom nauku Crkve. Kao jednu pouku istaknuo bih usporedbu C. S. Lewisa koji je naše živote usporedio s flotom brodova. On govori kako su za flotu brodova važne tri stvari: prva se odnosi na interakciju, tj. međuodnos između brodova, odnosno kako izbjeći da se previše približe i sudare jer ako se sudare, onda nastaju problemi i brodovi tonu. To bi značilo da svi u društvu trebamo biti dobri jedni prema drugima i da trebamo poštivati jedni druge te pokazivati posebnu brigu prema najslabijima u društvu.”
 
 
 

Vjeroučenica OŠ Jure Kaštelana preuzima dar od zagrebačkoga nadbiskupa mons. Dražena Kutleše Foto: Nada Vlajčević

 


Nadbiskup je nastavio govoreći kako se “drugo odnosi na pitanje kakav je brod. On da bi plovio mora biti ispravan, a kada to primijenimo na naš život, to nam govori o našem unutarnjem stanju, o našoj savjesti i vrednotama. Dragi učenici i vjeroučitelji, vi ste pozvani izgrađivati sebe kako bi mogli u društvu djelovati pozitivno. Ako niste pošteni i dobri vjernici i građani, ni društvo ne može biti pošteno i dobro. Treće, možda najvažnije i ono što najčešće zaboravljamo, odnosi se na smjer kojim brodovi idu. Tako i mi moramo znati smisao svoga života. Kao vjernici moramo biti svjesni da je smisao našeg života onostran. Živimo ovdje na zemlji kao hodočasnici te na tom putu trebamo raditi da bi zaslužili Kraljevstvo nebesko.”

Na kraju je nadbiskup Kutleša poručio vjeroučenicima da se izgrađuju kao osobe kako bismo imali bolje i poštenije društvo. “Svjesni smo da ovakvi rezultati ne dolaze lako, nego uz velik trud”, dodao je Nadbiskup i još jednom čestitao na izvrsnim rezultatima na Državnom natjecanju.

Potom je sudionicima i njihovim mentorima podijelio prigodne darove, a na kraju se u ime vjeroučenika i vjeroučitelja mentora obratio vjeroučitelj Velimir Mandić iz XV. gimnazije. Zahvalio je na potpori svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a na poseban način Uredu za vjeronauk u školi. Istaknuo je kako su pripreme bile zahtjevne, ali su rezultirale odličnim plasmanima te novim prijateljstvima i zajedništvom među natjecateljima.

Vjeroučenici koji su osvojili prva tri mjesta na Državnom natjecanju nagrađeni su hodočašćem u Rim od strane Hrvatske biskupske konferencije, dok su ostali predstavnici Zagrebačke nadbiskupije na Državnom natjecanju nagrađeni ljetovanjem na Malom Lošinju.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Prenosi: Sanja Miloloža, foto: Nada Vlajčević
 
Sve objave iz rubrike Povratak na naslovnicu

NAJNOVIJE

Medijski kutak

Školska himna

Strahomatika (Film)

Kaštelanci državni prvaci u badmintonu

E-knjige

Matoševim tragom

S. Miloloža, M. Jašek et al., Matoševim tragom kreacije, KROACIJE

S. Miloloža, M. Jašek et al.,

 


Prelistaj sve E-knjige


Medijski retrovizor

Pjesma živom pjesniku

Svijet Kaštelanaca

Borna čestita 50. rođendan škole

Pozdrav osmaši

Posebni suradnici

Lucijan i Oka