KREATIVCI, PRIJAVITE SE NA NAZOROVE DANE!

20. 03. 2024. | Školski kreativci

U tijeku je literarni nagradni natječaj NAZOR I MI. Pozivamo

učenike OŠ Jure Kaštelana i njihove mentore da se uključe

 

AGENCIJA ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE – Zagreb
OSNOVNA ŠKOLA VLADIMIRA NAZORA – Postira
objavljuju:


P O Z I V

za sudjelovanje na XVII. literarnom natječaju „NAZOR I MI“
za 2024. godinu
U povodu održavanja XXVIII. NAZOROVIH DANA, Osnovna škola Vladimira Nazora iz Postira
u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje objavljuju XVII. literarni natječaj “Nazor i mi”.
Vladimir Nazor slovi kako jedan od najzaslužnijih hrvatskih pjesnika koji se cijeloga života
posebno zalagao za hrvatski jezik, a što je vidljivo iz njegova pjesničkog opusa koji nam je
ostavio u nasljedstvo. Njemu u čast organiziramo susret mladih literata u rodnim mu
Postirima.
Pozivaju se učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj da se odazovu pozivu na
Natječaj tako da odaberu jednu od ponuđenih tema:

 

 • Teme za osnovne škole:
  1. Iz frule se one zlatne pčele roje,
  I sve zuje, zuje: kojekuda lete
  2. Podne – Cvrčak cvrči na kori česvine
  3. Neko čuvstvo slatko, a nepoznato, ganulo je mene


Uvjeti natječaja
U natječaju mogu sudjelovati učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, čije škole dostave svoje radove do 10. travnja 2024. na adresu elektroničke pošte: natjecaj.nazor.postira@gmail.com s naznakom za literarni natječaj “Nazor i mi 2024.″

Svaka škola (putem svog e-maila škole) može dostaviti po jedan literarni rad učenika.
Uz literarni rad potrebno je navesti:
– ime i prezime učenika
– razred
– naslov rada
– naziv i adresu škole
– ime i prezime učitelja- mentora sa podacima za kontakt

Obujam učeničkog literarnog rada ograničava se na 3000 znakova.
Pored hrvatskoga standardnoga jezika, literarni rad može biti pisan i hrvatskim dijalektima (mjesnim govorima).
Povjerenstvo za odabir najuspješnijih literarnih radova proglasit će pobjednike u kategorijama za I., II. i III. mjesto u kategoriji osnovnih i kategoriji srednjih škola.
Autori najuspješnijih radova i njihovi mentori bit će javno predstavljeni na završnoj večeri  XXVIII. Prosvjetno kulturne manifestacije NAZOROVI DANI 2024., u subotu 18.svibnja 2024. u Postirima na Braču.
Nagrađenim učenicima i njihovim mentorima uručit ćemo prigodno priznanje – Diplomu „Vladimir Nazor“
Više o NAZOROVIM DANIMA možete saznati na stranici Škole: www.nazor-postira.hr

 

Obavještavamo vas da je još uvijek u tijeku literarni nagradni natječaj NAZOR I MI. Pozivamo učenike OŠ Jure Kaštelana i njihove mentore da se uključe i da svoje natipkane radove donesu u PRESS SOBU do 27. ožujka ili e-poštom na adresu sanjica.miloloza@gmail.com do 29. ožujka. Probrani tim književnica odabrat će od pristiglih radova najuspjeliji i poslati ga na natječaj čiji poziv koji se odnosi na osnovnu školu prenosimo ovdje. U slučaju slaba odaziva (u što ne vjerujemo znajući koliko jeste kreativni), OŠ Jure Kaštelana neće sudjelovati. 

 

Pozivamo učenike OŠ Jure Kaštelana i njihove mentore

da se uključe i da svoje natipkane radove donesu

u PRESS SOBU do 27. ožujka ili e-poštom na adresu

sanjica.miloloza@gmail.com do 29. ožujka.

 

A tko je bio Vladimir Nazor, to vjerojatno znate. Ako ste zaboravili, istaknut ćemo da najvažnija državna nagrada za umjetničko područje u Republici Hrvatskoj nosi Nazorovo ime.  Evo citiranih činjenica iz teksta o Nazoru iz Hrvatskoga biografskoga leksikona.

 • Rukopisna ostavština čuva mu se u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU te u NSK, osobni predmeti i dio rjeđih tiskopisa u HPM, a u roditeljskoj kući u Bobovišćima na Moru uređena je memorijalna zbirka.
 • God. 1949. posvećene su mu cjeline u Borbi (br. 145–147), Politici (br. 13 269–13 270), Slobodnoj Dalmaciji (br. 1368–1370) i Vjesniku (br. 1286–1288), 2001. u Bračkom zborniku (br. 20) i zborniku Komparativna povijest hrvatske književnosti te 2011. u časopisu Croatian Studies Review, 1957. i 1972. izložbe Instituta za književnost (i teatrologiju) JAZU, a 1976. izložba u Muzeju revolucije naroda Hrvatske.
 • Od 1959. u Hrvatskoj se dodjeljuje republička odn. državna Nagrada »Vladimir Nazor« za najbolja umjetnička ostvarenja.
 • Po njem je 1962. nazvana ustanova za odmor djece i mladih, koja posluje i danas (Nazor d. o. o., Zagrebački holding), a njegovo ime nosi i čitaonica s galerijom u sastavu Knjižnica grada Zagreba.
 • Od 1996. u Postirima se održavaju kulturno-prosvjetni susreti Nazorovi dani.
 • Njegove se portretne skulpture u bronci među ostalim nalaze u Zagrebu u HAZU (I. Meštrović, 1932) i na Tuškancu (S. Gračan, 1972), u Postirima (J. Pavišić, 1965), Crikvenici (Z. Car, 1976), Bobovišćima na Moru (M. Ostoja, 1976) i Otočcu (S. Sikirica, 1980-ih), a portret u ulju (M. Detoni, 1947) u HPM. I. Kerdić izradio je 1934. portretnu plaketu, J. Miše prikazao ga je u mapi crteža Naši dragi suvremenici (Zagreb 1944), V. Radauš više puta (Soba Vladimira Nazora, 1944, akvarel; poprsje u bronci, 1947, odljevi u Hrvatskom saboru, Plaškom i MG; središnji lik na reljefima Spomenika palim borcima i III. zasjedanju ZAVNOH-a, 1952, Topusko); nadgrobni spomenik na zagrebačkom Mirogoju rad je I. Lozice.
 • Lik mu je na poštanskim markama SFRJ (1976) i RH (1999; serija Znameniti Hrvati).
 • O njem su snimljeni dokumentarni filmovi Vladimir Nazor (1969. i 1976, scenarij Mihanović) i Mladi Nazor (2006, Ljiljana Jojić), a kao lik pojavljuje se u igranim filmovima i u epizodi Čamac na Kupi TV serije Nepokoreni grad (Ž. Belić, 1982).
 • Pjesme su mu posvetili M. Begović, M. Marjanović, G. Krklec, R. Katalinić Jeretov, O. Župančič, T. Dorotić, M. Slaviček i dr.
 • Sudjelujući raznorodnim izražajnim sredstvima u književnim strujanjima okrenutima i staromu i novomu, Nazorovo sadržajno i stilski bogato stvaralaštvo sintetizira tradicionalno i moderno. Zbog ideološko-političkih implikacija i držanja prije II. svjetskoga rata djelo mu je neujednačeno recipirano – držanje 1943–49. podijeljeno se, rjeđe posve nepovoljno vrjednuje – no preteže mišljenje kako je zbog estetske dotjeranosti, nadasve visoke formalne vrsnoće, lirske ekspresije, svježine nadahnuća, širine modernih poticaja i oživljavanja čakavske baštine trajna vrijednost te izniman umjetnički i nacionalnokulturni prinos hrvatskoj književnosti.

Sanja Miloloža, foto: arhiva SM

 

Sve objave iz rubrike Povratak na naslovnicu

NAJNOVIJE

Medijski kutak

Školska himna

Strahomatika (Film)

Kaštelanci državni prvaci u badmintonu

E-knjige

Matoševim tragom

S. Miloloža, M. Jašek et al., Matoševim tragom kreacije, KROACIJE

S. Miloloža, M. Jašek et al.,

 


Prelistaj sve E-knjige


Medijski retrovizor

Pjesma živom pjesniku

Svijet Kaštelanaca

Borna čestita 50. rođendan škole

Pozdrav osmaši

Posebni suradnici

Lucijan i Oka