LARINI KRISTAL I LIRA

22. 02. 2024. | Školski kreativci

Priča naše novinarke iznimno je zapažena na općinskom

Lidranu, a nije prošla dalje jer je, hm, bila predobra. Ne

ulazeći  u stavove povjerenstva, koje nije bilo spremno na 

razrađenu prozu jedne šestašice, mi vam je ovdje ponosno

predstavljamo. Uživajte u Larinu slikovitu i maštovitu svijetu! 

 

KRISTAL I LIRA

Blizanke Linda i Lira i njihovi najbolji prijatelji Marko i Tika idu u isti razred. Zaljubljeni su u Svemir, a najdraže im je zamišljanje svih mogućih bića koja u njemu mogu postojati. Osnovali su školsku grupu Svemirci. Često svoje slobodno vrijeme provode u školskoj knjižnici, a i u kvartovskoj ih svi knjižničari znaju kao svoj džep.
Evo im je dan u knjižnici prošao sasvim obično i baš kad su odlučili poći kući, zastali su kod Odjela za odrasle. Kladili bi se da ovih četiriju plavih ladičara nije bilo kad su jutros … Moramo vidjeti što je unutra, pomisle u isti tren. Kimnuvši jedno drugome, Svemirci zavirivahu u ladice vrlo oprezno kako ne bi bili primijećeni. Ni jedna ih nije privukla svojim sadržajem, sve do one zadnje. Ondje su svjetlucale tri knjige – zlatna, ružičasta i zelena. Moramo ih posuditi. Pogledali su procjenjivački čudnjikavu novu knjižničarku. Brzo joj tutnuše blistave knjige na hrpu za zaduživanje, a ona je bez gledanja skenerom još brže pobipala mjesto gdje bi trebao stajati barkod.

Uf, dobro je prošlo. Marku ide zelena, Tiki ružičasta, a Liri i Lindi zlatna knjiga. Sutra će se naći u Markovu podrumu.

Čudno, ne piše ni autor ni ilustrator, a iznutra je puna šifriranih rečenica, pomisle blizanke kad su u svojoj sobi razgledavale tajanstveni predmet. Preko Googlea nisu mogle pronaći korisne informacije, chat GPT ponudio im je mitološko, religijsko, povijesno i književnoumjetničko značenje zlatne knjige, ali ni jedne riječi o Svemiru! Lira, osjetljiva na jezični stil, odmah primijeti da AI griješi u gramatici, ali Linda samo odmahnu rukom. Veći je problem što ništa konkretno nismo doznale, pomisli.
– Sutra je novi dan. – reče Linda naglas svojoj sestri koja se pomalo nesigurno osmjehnu. Nije znala da je Lira iz knjižnice neopazice uzela nešto i to strpala u prednji džep svojih omiljenih hozntregerica. A zbog toga… vidjet ćemo.

Sutra su svi bili u podrumu točno na vrijeme. Uzbuđeni. Našli su na kraju svake knjige neravan komadić stakla promjera oko 5 cm utisnut u koricu. Dijelovi se savršeno poklapaju, samo ih treba spojiti! Marko je sigurnom rukom kredom nasred poda ucrtao savršen krug u čiju su sredinu postavili tri stakalca. Spojivši ih, oprezno su odskočili. Ništa… Lira se razočara i zakorači prema izlazu, no zaustave je. Sjedni. Čim je sjela, tlo poče drhtati. Tri se stakalca dignu u zrak i ostanu lebdjeti svijetleći žarko ružičastim, zlatnim i zelenim iskrama. Potom prasak i VUUUUUUUŠŠŠŠŠŠ, nagli nalet orkanskog vjetra! Svemirci popadaše na pod, a on ih usiše i izbaci u Lirinu i Lindinu sobu gdje ih je čekao otvoren međuplanetarni portal točno iznad Lirina noćnog ormarića! Nisu imali vremena razmišljati o fizičkim zakonima teleportacije koju su netom iskusili. Trenutno im je veći problem to što portal izgleda kao da ima gladna usta, a nije zanemarivo ni što gravitacija u sobi više ne djeluje: upravo lebde prema portalu. Tika i Marko brzo zgrabe Lindu za ruke koja je već usisana do struka. Boreći se protiv antigravitacije, Lira se objesi Marku za noge, no portal je neumoljiv.
Vrijeme stane.

Uhhh… Živi smo! Što to miriše? Ružmarin? Lavanda? Oko njih je divovsko cvijeće; valjda. Odjednom se grm strese. Nešto je u njemu! Svi se stisnu jedno uz drugo. Iz grma iziđe biće savršeno okrugle glave, bez kose, zvjezdastih očiju, na svakoj ruci tri prsta, plavo. Hm, toliko o malim zelenima. Umjesto ušiju strše mu dvije antene, a na svakoj se okreću dvije audiokuglice: kroz njih ono sluša i razumije sve svemirske jezike. Biće se čini prijateljski raspoloženo.
̶ Aziel zovem se. Na Rov planetu ste.
Lira se nasmije.
– A kući da se vratimo kako, Zemlju na? – reče Lira oponašajući Azielov rečenični stil s pobrkanim redom riječi. Aziel nije imao pojma što je Zemlja, ali znat će Stari As, najstarije biće na planetu Rov. On ih pak ljubazno sasluša i samo promrmlja: Zanimljivo! pa vještim pokretom duga prsta razriješi prostornu formulu i u trenu eto ih u Rovskoj knjižnici! Stari As odabere tri posebne knjige koje mu dolete u naručje na poziv rukom. Potpuno iste kao naše! pomisli Linda. Mudri Rov primakne plavo zapešće koricama jedne, druge pa treće knjige i kaže opet: Zanimljivo. A zatim se okrene prema Liri:
– Gdje s kristalom ogrlica je? – upita ju tihim glasom.
– Ogrlica? – začude se. Svi osim Lire koja postiđeno spusti glavu, zabije ruku u prednji džep svojih hozntregerica i na Asov plavi dlan utisne ogrlicu sa svjetlucavim kristalom. Šuteći.
– U redu je, no neka ne događa to više se. – reče joj Stari As mislima i zvjezdastim očima dok je ona propadala u zemlju od srama. Nikad više…
– Stvarno sad trebali ići biste roditelji da ne zabrinu se vam. – tišinu prekine Aziel.

Kristal s ogrlice sa stakalcima iz triju rovskih knjiga uključi novi slijed uputa za rovski portal: put Zemlje. Kad ih je portal ispljunuo natrag u sobu, rovske knjige samo nestaše uz zvučni glonk, a oni su dugo šutjeli, u šoku od svega. A nisu ni znali da je, istodobno kad je Lira utisnula kristal na plavi dlan Starog Asa, jedna zločesta i šašava izvanzemaljka, koja je podmetnula kopije rovskih knjiga i kristalnu ogrlicu za otvaranje međuplanetarnoga portala u Odjel za odrasle jedne zemaljske knjižnice, uz vrisak napustila tijelo nove knjižničarke koja je opet postala draga osoba što zna raditi svoj posao. U to su se naši Svemirci uskoro uvjerili.

Lara Miloš, 6. b, slika: Iva Miloloža (studijska vježba)

Sve objave iz rubrike Povratak na naslovnicu

NAJNOVIJE

Medijski kutak

Školska himna

Strahomatika (Film)

Kaštelanci državni prvaci u badmintonu

E-knjige

Matoševim tragom

S. Miloloža, M. Jašek et al., Matoševim tragom kreacije, KROACIJE

S. Miloloža, M. Jašek et al.,

 


Prelistaj sve E-knjige


Medijski retrovizor

Pjesma živom pjesniku

Svijet Kaštelanaca

Borna čestita 50. rođendan škole

Pozdrav osmaši

Posebni suradnici

Lucijan i Oka