LIDRANO ENTUZIJAZAM I UMJETNA INTELIGENCIJA

29. 02. 2024. | Kaštelanopolis

Zašto nam je važan Lidrano kad uspjeh ostvaren u toj

manifestaciji ne donosi ni Oskar znanja ni ikakvu nagradu,

osim, eventualno, odlaska u Šibenik ili Vodice? Riječ je,

naravno, opet o entuzijazmu, i ugledu škole. Važno je imati

dobre novinare. Upravo su oni naši najmlađi, petaši Katarina

David, dobar primjer entuzijastičnoga novinarstva. Oni su

uzimali izjave učitelja OŠ Jure Kaštelana o AI-ju. Koliko su

učitelji moderni i otvoreni tehnologiji? Odgovor na to pitanje

moći ćete pronaći u nizu članaka u našoj rubrici Tema broja,

koje ovdje najavljujemo. Osim toga, Katarina je imala prigode

ići i na županijski Lidrano sa samostalnim novinarskim radom,

a u Kaštelanopolisu je i izvješće Lare Miloš o općinskoj smotri 

 

Zašto nam je važan Lidrano kad uspjeh ostvaren u toj manifestaciji ne donosi ni Oskar znanja ni ikakvu nagradu,osim, eventualno, odlaska u Šibenik ili Vodice? Riječ je,naravno, opet o entuzijazmu, i ugledu škole. Važno je imati dobre novinare. Imamo sjajan primjer u svojoj redakciji. Najmlađi novinari Čarobne frule, petaši Katarina Šaravanja i David Doroda istražili su mišljenje učitelja OŠ Jure Kaštelana o AI-ju. Koliko su učitelji moderni i otvoreni tehnologiji? Na to pitanje odgovaramo u nizu novih članaka u rubrici Tema broja, zadovoljni što smo ponovno predloženi za državni Lidrano unatoč očitom tiskofilstvu zagrebačkog županijskog povjerenstva za školske listove. Kako drukčije objasniti da se najviše govori o tiskanim listovima, a kategorija digitalnih svake godine dobiva sve manje pažnje? Sedam zagrebačkih listova predloženo je za državnu smotru, tj. svi prijavljeni tiskani, a samo dva digitalna: Čarobna frula i Zmajček. Učinilo nam se da umjetna inteligencija kao tema nije baš “sjela” ovogodišnjim lidranovcima: prvo nam na općinskoj smotri nije prošao kvalitetan intervju s temom umjetne inteligencije (a jest kronološki putopis koji je unaprijed bio osuđen na propast), a ni na županijskoj razini nije bilo pretjerana oduševljenja. Je li to stoga što mladi novinari proučavaju stvarnost koju je našem povjerenstvu teško prihvatiti, teško je reći. A kako profesori u OŠ Jure Kaštelana gledaju na pojavu umjetne inteligencije? Svim intervjuiranim osobama naši su novinari postavili ista pitanja.

  • Što je umjetna inteligencija?
  • Zašto je važna umjetna inteligencija?
  • Gdje ste se dosad susreli s umjetnom inteligencijom?
  • Što Vi mislite o umjetnoj inteligenciji?
  • Možete li nam argumentirati rečenicu da je umjetna inteligencija tehnologija budućnosti?
  • Navedite neke dobre i loše karakteristike umjetne inteligencije.

 

Vjerojatno se to moglo lakše riješiti novinskom anketom, no novinarski je zadatak bio u ovakvu obliku dobra vježba za novinarsku budućnost mladih novinarskih snaga. Katarina i David svakog su profesora snimili diktafonom, a onda “skidali” izjave. Istina, trebalo je mnogo vremena, pa je i većina članaka o temi broja bila tek u pripremnoj fazi kad smo bili na Županijskom LIDRANU. Treba reći da je ekipa iz OŠ Antuna Gustava Matoša bila opet izvrstan domaćin, ali i to da je izostala naša tradicionalna Lidrano pizza jer su osmaši bili u Vukovaru. Budući da je i Gala Matijašević, naša glavna urednica, isto učenica 8. razreda, bilo bi nezgodno i nelijepo otići na pizzu bez nje, ali i ostalih vrijednih novinara osmaša. Stoga čekamo rezultate za državnu smotru pa ćemo tradiciju nastaviti druženjem svih aktivnih novinara Čarobne frule tijekom mjeseca travnja.

 

Zadovoljni smo što smo ponovno predloženi za državni

Lidrano  unatoč očitom tiskofilstvu zagrebačkog županijskog

povjerenstva  za školske listove. Kako drukčije objasniti

da se najviše govori o tiskanim  listovima, a kategorija

digitalnih svake godine dobiva sve manje  pažnje? Sedam

zagrebačkih listova predloženo je za državnu smotru, tj.

svi prijavljeni tiskani, a samo dva digitalna: naša Čarobna

frula sa Savice i naši prijatelji iz Zmajčeka iz Kašine. 

 

Samo da se zna, do županijske smotre od rujna do veljače imali smo 55 novih objava, a naš list traje od 1. rujna do 31. kolovoza jer nam brojevi prate školsku godinu. Stare digitalne brojeve možete naći u arhivi i vidjeti koliko smo još pisali nakon Lidrana. Dakle, Lidrano nije glavna svrha našeg bavljenja novinarstvom, ali volimo dobiti pohvalu za svoj rad jer radimo puno i trudimo se, a članke nam NE PIŠE umjetna inteligencija. Da ne govorimo da stalno ažuriramo svoje stranice, da radimo na poboljšanju izdanja multimedijom, da smo otvorili seriju mrežnih knjiga s filmovima, tv-emisijama, radijskim emisijama… i to prirodno inteligentni i maštoviti. Ponovit ćemo da je Einstein rekao da je mašta daleko važnija od znanja, a definitivno jest preduvjet svakog razvoja, pa i za sam razvitak umjetne inteligencije. Pametnom dosta! 

CIjenjenom klikateljstvu Čarobne frule preporučujemo da istraže temu broja i provjere što su Katarina i David doznali od učitelja OŠ Jure Kaštelana u vezi s umjetnom inteligencijom, a lidrano povjerenstvima želimo što više dobrih školskih listova, i tiskanih i digitalnih!

Oka Otonijić, foto iz Školskog muzeja s izložbe listova SM

Sve objave iz rubrike Povratak na naslovnicu

NAJNOVIJE

Medijski kutak

Školska himna

Strahomatika (Film)

Kaštelanci državni prvaci u badmintonu

E-knjige

Matoševim tragom

S. Miloloža, M. Jašek et al., Matoševim tragom kreacije, KROACIJE

S. Miloloža, M. Jašek et al.,

 


Prelistaj sve E-knjige


Medijski retrovizor

Pjesma živom pjesniku

Svijet Kaštelanaca

Borna čestita 50. rođendan škole

Pozdrav osmaši

Posebni suradnici

Lucijan i Oka