LISABONSKI ERASMUS+ HORIZONTI

8. 06. 2022. | Aktualno školastično

U sklopu školskog ERASMUS+ projekta “Jednake mogućnosti za sve“

koji vodi  Vesna Starešinić, učiteljica mentorica,  s u projekt uključenim

učiteljicama RN Marinom Lucin,  Tihanom Levar, Ivanom Dragović

i Mirelom Keros, učiteljicom informatike Aleksandrom  Feldin,

psihologinjom Elenom Boljkovac  i pedagogicom  Zdravkom

Ciglenečki, Osnovna škola Jure Kaštelana gostovala je, 

među ostalim, i u prekrasnom portugalskom gradu Lisabonu.

 

Količina svjetskog znanja svakodnevno se povećava velikom brzinom. Spoznaje se mijenjaju. A što je sa školom? Je li način poučavanja ostao negdje u prošlosti ili smo ga sposobni osuvremeniti? Učitelji OŠ Jure Kaštelana trude se osuvremeniti svoje načine poučavanja te spremni dočekati učenike raznih nacionalnosti, religija, običaja. Stoga smo odlučili još 2019 godine uključiti se u ERAZMUS +K1 projekt. ERAZMUS+ jest EU program kojim se podupire obrazovanje i osposobljavanje Usmjeren je na jačanje znanja i vještina i unapređivanje obrazovanja. Najprije smo izradili Europski razvojni plan škole. Prepoznali smo područja u kojima bismo željeli steći više znanja i osmislili školski projekt pod nazivom “Jednake mogućnosti za sve“, aplicirali smo i dobili sredstva za provedbu projekta. Voditeljica školskog ERASMUS+ projekta jest učiteljica Vesna Starešinić, a uključene su učiteljice razredne nastave Marina Lucin, Tihana Levar, Ivana Dragović i Mirela Keros, učiteljica informatike Aleksandra Feldin, školska psihologinja Elena Boljkovac i školska pedagogica Zdravka Ciglenečki.

Cilj ERAZMUS + projekata jest pružiti učiteljima mogućnost učenja i stjecanja novih spoznaja, internacionalizacija, razmjena iskustva, jačanje europske dimenzije u obrazovanju, poučavanju i učenju i u konačnici, povećanje kvalitete obrazovanja. Cilj našeg projekta je inovativnim metodama i alatima poboljšati rad učitelja usmjeren na pružanje jednakih mogućnosti za obrazovanje i odgoj svim učenicima naše škole. Učitelji su odabrali seminare i krenuli u još jedan oblik cjeloživotnog učenja.

 

Učiteljica razredne nastave Marina Lucin i školska pedagogica

Zdravka Ciglenečki, obje savjetnice, odlučile su svoje znanje nadograditi

novim spoznajama u okviru seminara Inclusion starts with I.

 

Učiteljica razredne nastave Marina Lucin i školska pedagogica Zdravka Ciglenečki, obje savjetnice, odlučile su svoje znanje nadograditi novim spoznajama u okviru seminara Inclusion starts with I. Navedeni seminar održavao se u Portugalu u gradu Lisabonu. Za provedbu je bila zadužena organizacija New horizons Malta. Na seminaru su osim nas bile odgojiteljice, učitelji i učiteljice iz osnovnih i srednjih škola kao i predstavnici ustanova za potporu školama iz Rumunjske, Grčke i Poljske. Voditeljica je bila vrlo dinamična te je njena energija prelazila i na sudionike seminara stoga smo svi s veseljem i lakoćom sudjelovali u raznim neformalnim oblicima obrazovanja. Stekle smo nova znanja, razmijenili iskustva s kolegama i dobile ideje za rad s učenicima, roditeljima i učiteljima. Naglašena je važnost inkluzije kao i borba protiv predrasuda i sterrotipa.

 

Lisabon odiše poviješću.
Foto: Zdravka Ciglenečki

 

Osim što smo se upoznale sa školskim sustavom zemalja sudionica, imale smo priliku posjetiti jednu srednju školu u Lisabonu. (Escola Secundaria de Camarate). Njihove učiteljice su nas upoznale s projektima u koje su oni uključeni kao i sa radom škole. Zanimljivo je da tu školu pohađaju učenici 14 različitih nacionalnosti i veći broj učenika s posebnim potrebama.
Grad Lisabon je prekrasan. Odiše poviješću. Raznolik je i jedinstven. Male uličice Alfame okupane zvukovima fada neprimjetno prelaze u velike avenije posute ljubičastim cvjetovima posebnog drveća. Mali restorani, žuti tramvaji, mnogobrojna Tuk- tuk vozila i moderni električni romobili jure ulicama uglavnom vozeći turiste sa svih strana svijeta. Fascinantno velika rijeka Tejo koja se ulijeva u ocean i priča priče o davnim plovidbama jedrenjaka u još neotkrivene svjetove.


Sve je to Lisabon i još puno više. Vratile smo se ispunjene novim znanjima i novim iskustvima i jedva čekamo podijeliti ih sa svima koji žele čuti i učiti

.
Zdravka Ciglenečki, tekst i foto