LUCIJANOVA POŠTA

29. 02. 2024. | Lucijan i Oka, Zabavne stranice

Dugo je Lucijan Edenlandski čekao vaša pisma, a onda ste

odjednom samo navalili.  I neka ste, bilo vam je vrijeme.

Katkad se pitamo kako uopće možete izdržati a da ne

komunicirate s našim vilinskim novinarima. Ispričavamo se

svima čija su pisma  još na čekanju, jer, iako je vilenjak, ni on

ne može  na hrpu pisama  odgovoriti odjednom. U prvoj turi

neka budu tri, kao triatlon ili tritraron. Ne znate što bi to bilo?

Ha! Zato postoje odgovori! 

 

Dragi Lucijane, 

s obzirom na to da u vilenjačkom svijetu vjerojatno ima čarolije, zanima me kolike su joj granice. Na primjer, ako zamislite da su oblaci od šećerne vate, hoće li se to ostvariti? Ili ako zamislite da je stan usisan i suđe spremljeno, hoćete li moći samo nastaviti čitati knjigu ili gledati TV? Ako da, to bi bilo baš lijepo.

Tvoja Maštarica

Maštovita Maštarice,  

nekako mi se čini da je tebi draže čitanje knjiga od usisavanja stana i spremanja suđa, ali ne mogu ti reći da ne suosjećam. Istina je da vilenjaci mogu jednom čarolijom pospremiti svoj životni prostor, no radije to čuvaju za važnije stvari (koje su to, o tome jednom drugom prilikom). No ako mi se baš jako nešto čita ili gleda Fairyflix, onda se poslužim čarolijicom. I to je, da, baš lijepo. No znaš što je još lijepo: jesti voćne, a ne šećerne oblake. Znaš sigurno zašto: voće je zdravije od šećera, a zdravlje valja čuvati. Što se tiče čarolije u mome svijetu, ona je obična, no otkako se družim s vama, vidim ja čaroliju posvuda i u ljudskom svijetu. Uostalom, ne zove li se naš časopis Čarobna frula?

Puno maštovitih pozdrava šalje ti tvoj Lucijan

Dragi Lucijane, 

jesi li ikada bio na Novigradskom proljeću? Ako da, kako je bilo? Ja ove godine idem prvi put i jako se veselim. Jako volim crtanje i kostimografiju, pa sam upala na slikarsko-scenografsku radionicu. Veselim se, o, to sam već rekla, ali sam i dalje malo nesigurna u to kako ću se sprijateljiti s drugom djecom. 

Tvoja Tonka

Tonkica Palonkica Frrrrr,  

nisam bio na Novigradskom proljeću, ali sam, naravno, pročitao knjigu Svemir Novigradski s prošloga Proljeća i uživao u svemu što su mladi ljudski kreativci napravili za nekoliko dana. I ja se s tobom veselim, a naravno da znam da voliš crtanje jer sam bio na tvojoj samostalnoj izložbi. Izvrsni su ti radovi, svaka čast. I zbog toga ti kažem da ćeš super proći kod Tea, svog voditelja. Za drugu se djecu stvarno ne moraš brinuti: ti si vesela i komunikativna djevojka i znam da će ti biti izvrsno. A znam i da ćeš biti u sobi s Nevom i Larom, bit će tamo i Gala i Petra, i profesorice Miloloža i Šipoš, pa se sigurno ne moraš brinuti da bi ti moglo biti dosadno. Koliko ja svojim vilinskim umijećem kužim Novigrad, to je gotovo vilinsko mjesto. Čarobno svakako. Jako me zanima kako ćeš ti crtati svoje krugove. Da, da, naravno da znam da je ove godine tema KRUG: Pozdravček palonček Frrrr!

Tvoj Lucijan

Hej, Lucijane, 

ima li sportova u tvom vilenjačkom svijetu? Ako ima, možeš mi ih opisati? I jesi li dobar vilenjački sportaš? Sport je u mom životu vrlo važan, svi dečki vole biti dobri sportaši, osobito nogometaši. Što kažeš?

Mate

Sportoljubni Mate, 

kažem da je sport jako bitan i u tvom i u mom svijetu. Uostalom, tvoj je svijet već neko vrijeme i moj jer više provodim vremena ovdje s vama kao novinarčić nego u svom svijetu kao gazivatrac. Ah, pa ti ne znaš što je gazivatrac! Ovako, to je kapetan u sportu u kojem se vilenjaci bore svojim šiljatim šeširima ili zvjezdanim plaštevima, izgovaraju tebi (a katkad i meni, vjeruj mi) čudne riječi, preskaču velike vodene kugle koje se pretvaraju u opasne prozirne životinje, ali to rade u traru. Trar je par od triju vilenjaka ili vilenjakinja. Ako jedan član trara nije dovoljno vješt u preskakanju, onda mora iskoristiti smiješnu riječ. Ako smiješna riječ ostatku trara nije dovoljno smiješna, trar naglo izgubi moć vilinskoga preskoka (nešto slično kao gubitak moći letenja  u priči o Petru Panu) pa ga vodena životinja pojede, a onda trar gubi bodove. Naravno, budući da su životinje vodene, njihovi zubi nisu nimalo strašni nego mokri i jedino što strada jest trarovo dostojanstvo. Velika je sramota ako te vodena životinja pojede. Međutim, ako je smiješna riječ dovoljno smiješna, trar se teleportira na vatrogaznu platformu i tamo mora pogaziti sve vatrice koje se mjestimice pojavljuju i skrivaju. U traru jedan je gazivatrac, drugi je gutovatrac, a treći gasivatrac. Gazivatrac gazi vatru koja ga ne opeče, gutovatrac guta vatru koja ga ne opeče, a gasivatrac gasi vatru prstima i vatra ga ne opeče. Trar koji prvi ugasi sve vatrice na vatrogaznoj platformi, pobjeđuje, a istodobno se na istoj platofrmi natječu tri trara. Sport se, dakako, zove TRITRARON, slično kao triatlon, ali mnogo zahtjevnije (znam da je triatlon jako naporan, ali i tritraron je, vjeruj mi) i smješnije. I još ti mogu reći da znam da u Hrvatskoj ima jako mnogo izvrsnih sportaša, i ne moraju svi biti nogometaši. Recimo, mogu biti badmintonaši, kao vaš Marko Šurina. I to je zgodan sport, zar ne, iako nije ni  nogomet ni tritraron.

                                                                                                                       Sportski pozdrav! Gazivatrac Lucijan

 

Pisma i odgovore pretipkala voditeljica, ilustrirala Iva Miloloža

Sve objave iz rubrike Povratak na naslovnicu

NAJNOVIJE

Medijski kutak

Školska himna

Strahomatika (Film)

Kaštelanci državni prvaci u badmintonu

E-knjige

Matoševim tragom

S. Miloloža, M. Jašek et al., Matoševim tragom kreacije, KROACIJE

S. Miloloža, M. Jašek et al.,

 


Prelistaj sve E-knjige


Medijski retrovizor

Pjesma živom pjesniku

Svijet Kaštelanaca

Borna čestita 50. rođendan škole

Pozdrav osmaši

Posebni suradnici

Lucijan i Oka