MUKE PO KOEFICIJENTIMA

3. 03. 2024. | Aktualno školastično

Grupa učitelja i stručnih suradnica Osnovne škole Jure Kaštelana

predvođena sindikalisticom Dubravkom Đuretek-Šuper, prof.,

pridružila se, boreći se za dostojanstvo i veću plaću, velikom prosvjedu

zaposlenika u obrazovanju održanom na Europskom trgu u Zagrebu 

 

ZAGREB, 2. ožujka 2024. Na 151. rođendan Marije Jurić-Zagorke, književnice koja se itekako borila za dostojanstvo osobe, učitelji iz cijele Hrvatske došli su na Europski trg radi prosvjeda protiv maćehinskog odnosa Vlade RH prema prosvjetarima U najnovijoj odredbi o koeficijentima, prosvjetni djelatnici, u kojima je većina žena, dobili su u odnosu na druge službe neprihvatljivo nizak koeficijent. Od 16 platnih razreda od kojih najveću plaću s koeficijentom 6,80 ima rektor Sveučilišta u 16. razredu, plaće običnoga učitelja smještene su u 8. razred, i to s koeficijentom 2,01, naknadno određenim (prvotni je bio 1,97). U istom platnom razredu ostaju i učitelji mentori s koeficijentom 2,17.  Ako je prosvjetni djelatnik dodatno napredovao u zvanje savjetnika, pomaknuo se s koeficijentom 2,38 u 9. razred, a maksimalno napredovanje učitelja kao izvrsna savjetnika smješta u 10. platni razred s koeficijentom 2,62. Ravnatelj škole ima koeficijent ovisno o svom napredovanju i broju učenika škole kojom upravlja: ako je ravnatelj mentor i upravlja školom od 660 učenika, njegov je propisani koeficijent 3,08 i smješten je u 11. platni razred.

 

Lijevo: naše učiteljice i stručne suradnice uoči prosvjeda 2. 3. na Europskom trgu. Desno: plakat za štrajk 9. 2. koji je izradila S. Miloloža za školsku sindikalnu podružnicu
Foto: D. Đuretek-Šuper i S. Miloloža

 

Prosvjed je u prvu subotu u ožujku organizirao Sindikat Preporod u suradnji s nastavničkim grupama, a njihov je čelnik istaknuo:

Učitelj 2,01, a voditelj voznog parka u policiji 2,35. Spremačica u školi 1,06, a spremačica drugdje 1,15. Tajnik škole 2,01, a tajnik drugdje 2,35. Ali ima još, učitelj 2,01, a čuvar prirode 2,10. I opet, učitelj 2,01, nastavnik u policijskoj školi – 2,30.

Prije donošenja uredbe učitelji su štrajkali, i to baš kad je bio naš općinski Lidrano u OŠ Trnjanska, u petak 9. veljače točno u 12 sati na Markovu trgu.

Štrajkom u veljači i prosvjedom početkom ožujka htjelo se izboriti da osoba na radnom mjestu učitelja bez napredovanja ima koeficijent 2,35, ali i da se poboljšaju koeficijenti ostalih djelatnika koji rade u školama. 

Lucijan Edenlandski, foto: D. Đuretek-Šuper, S. Miloloža

 

Sve objave iz rubrike Povratak na naslovnicu

NAJNOVIJE

Medijski kutak

Školska himna

Strahomatika (Film)

Kaštelanci državni prvaci u badmintonu

E-knjige

Matoševim tragom

S. Miloloža, M. Jašek et al., Matoševim tragom kreacije, KROACIJE

S. Miloloža, M. Jašek et al.,

 


Prelistaj sve E-knjige


Medijski retrovizor

Pjesma živom pjesniku

Svijet Kaštelanaca

Borna čestita 50. rođendan škole

Pozdrav osmaši

Posebni suradnici

Lucijan i Oka