AI KAO POMOĆ PRI PRIJEVODU EGZOTIČNIH JEZIKA

1. 03. 2024. | Tema broja

Profesor Ivan Terze predaje Geografiju i Povijest, a našoj je

novinarki rado odgovorio na pitanja o umjetnoj inteligenciji

 

Mladi profesor Ivan Terze predaje Geografiju i Povijest umjesto umirovljene profesorice Vahtarić, pjeva u dalmatinskoj klapi i vrlo je popularan u OŠ Jure Kaštelana. Njegova su predavanja, prema riječima osmaša, baš zanimljiva. Profesor Terze je, uz to, i vrlo ljubazna i susretljiva osoba: našoj je novinarki vrlo rado odgovorio na nekoliko pitanja uz temu broja.

 

Što je umjetna inteligencija?

“Prema mome viđenju umjetna inteligencija je nešto neljudski, tehnološki unaprijeđeno, neki sustav koji s pomoću robotike i suvremene tehnologije ima cilj poboljšati naš život na zemlji, nama ljudima, nama društvu.”

Zašto je važna umjetna inteligencija?

“Važna je kako bi ljudima olakšala neke aktivnosti razmišljanja, kako bi im pomogla u planiranju ili razmišljanju o temama koje su im manje poznate. Dakle, čini mi se da je to veliki izazov za društvo i za čovjeka osobno. Može uvelike doprinijeti čovjekovom radu bilo u poslovnom ili privatnom životu, ali isto to sve treba uzeti s rezervom, možda imati neku dozu bojazni, dozu straha da se ne bi to počelo zloupotrebljavati ili da nas to ne bi ovladalo, bilo u doslovnom ili prenesenom smislu.”

Gdje ste se dosad susreli s umjetnom inteligencijom?

“Pa susreo sam se već u puno situacija, ali, evo, prva koja mi pada napamet je najfriškija, kada sam pisao diplomski rad uz pomoć umjetne inteligencije sam pronalazio neke izvore stvari ili prijevode s nekih egzotičnih jezika, nama Hrvatima, poput mađarskoga ili nekog drugoga jezika da bih lakše preveo neki članak ili nešto, primjerice Chat GPT. To je najnovije što sam se upoznao s umjetnom inteligencijom.”

Koja biste pozitivna, a koja negativna obilježja umjetne inteligencije mogli istaknuti?

“Ne mogu sad konkretno reći za umjetnu inteligenciju, ali već sam sad naveo prednosti primjerice sad kada sam tražio prijevode sa nekim kontekstom, a da nije google prevoditelj koji doslovno prevodi pa da nema smisla što sam upisao, već da ima neki kontekst iza sebe pa ti može pomoć u nekom poslu, a negativno je isto sam rekao možda neka opasnost da ne bi prevladala ljudski um, ljudski mozak , da možda u nekim poslovima čovjek bi počeo biti nebitan čimbenik u nekom poslu jer bi taj posao zamijenila umjetna inteligencija.”

Možete li nam argumentirati rečenicu da je umjetna inteligencija tehnologija budućnosti?

“Mogu, recimo ovako: mislim da će ta umjetna inteligencija sve više i više biti implementirana u različite sfere našeg društva. Također mislim da je neminovno da će umjetna inteligencija sve više i više utjecati na sudbinu nas u društvu tako da je to možda dovaljan argument plus ono što sam možda i prije spomenuo.”

 

Katarina Šaravanja, mrežni fotokolaž SM

Sve objave iz rubrike Povratak na naslovnicu

NAJNOVIJE

Medijski kutak

Školska himna

Strahomatika (Film)

Kaštelanci državni prvaci u badmintonu

E-knjige

Matoševim tragom

S. Miloloža, M. Jašek et al., Matoševim tragom kreacije, KROACIJE

S. Miloloža, M. Jašek et al.,

 


Prelistaj sve E-knjige


Medijski retrovizor

Pjesma živom pjesniku

Svijet Kaštelanaca

Borna čestita 50. rođendan škole

Pozdrav osmaši

Posebni suradnici

Lucijan i Oka