U ZDRAVU TIJELU GOSTUJE ZDRAV DUH

2. 10. 2021. | Drugi turnus, Izdvajamo

Bivša predsjednica Republike Hrvatske  i članica Međunarodnoga 

olimpijskoga odbora Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je 10. rujna

OŠ Ive Andrića u kojoj gostujemo za vrijeme obnove naše škole 

na Savici, i to u čast olimpijskog i paraolimpijskog sporta.

Dovoljno izazovno za razgovor (u podrubrici Sportsko lice Savice

rubrike Drugi turnus) u kojemu su sudjelovale nove novinarke

Čarobne frule Lucija Baković i Lukrecija Vekić iz 8. b.

 

Povodom obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana 10. rujna, članica Međunarodnoga olimpijskog odbora Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Osnovnu školu Ive Andrića. Vjerujemo da ste se zapitali kakve veze OŠ Ive Andrića ima s nama? Odgovorit ćemo vam. Zbog rekonstrukcije naše škole, mnogi učenici bili su premješteni u nove škole, to jest sveukupno na sedam različitih lokacija. Sedmi i osmi razredi  sretnim su slučajem „gosti“ ondje ove školske godine te su dobro iskoristili ovu priliku.  Predsjednica Kitarović provela je vrijeme u školi promatrajući razne sportske aktivnosti kojima se učenici OŠ Ive Andrića bave te je uspjela izdvojiti vrijeme za nekoliko fotografija, autograma i jedan relativno kratak intervju. Zahvaljujemo novinarskoj grupi OŠ Ive Andrića koja je surađivala s nama povodom ovog nama iznenadnog posjeta.

 

Kolinda Grabar Kitarović nas potiče na rekreaciju od malih nogu, savjetuje nam kako

je važna ravnoteža obrazovanja i bavljenja sportom u natjecateljskom i rekreativnom

duhu te se zalaže za ravnopravnost žena i muškaraca u sportu. 

 

Gospođa Kitarović istaknula je kako se bavila s mnogo sportova te da se trudi održati dobru kondiciju, ali kad bi morala izdvojiti nekoliko njih, najradije voli sudjelovati u košarci, nogometu, graničaru, softballu te klizanju (znamo da se njezina kći Katarina bavi umjetničkim klizanjem, bila je čak juniorska prvakinja Hrvatske, pa to sigurno nije slučajno). Uživa u gledanju timskih i individualnih sportova, no najviše pažnje voli posvećivati nogometu, rukometu, tenisu, te ako bi imala više prilika za to, atletici. Smatra da škola treba biti na prvom mjestu, ali da se treba posvetiti i sportovima barem u rekreativnom stilu. Zalaže se za pojačanje tjelesnog odgoja u školstvu, te da se ne bi trebao ocjenjivati već samo potjecati i motivirati djecu da se sportom bave iz užitka i zdravstvenih razloga – „U zdravu tijelu, zdrav duh.“ Također, ističe da nije toliko važno kojim će se sportom početi baviti koliko da ono za to bude motivirano što je moguće ranije. Gotovo svaka prilika za bavljenje sportom treba se iskoristiti, a kasnije se može izabrati najprigodniji sport.

 

Učenike 8. b OŠ Jure Kaštelana razveselila je članica Međunarodnoga olimpijskog odbora i bivša predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja se rado fotografirala s njima.
Foto: Lucija Baković, 8. b

 

Na pitanje bi li treneri trebali djeci zabraniti odlaske na treninge i natjecanja ako im ocjene nisu zadovoljavajuće napominje kako bavljenje sportom nikako ne smije biti izgovor za nerad i loše ocjene u školi, edukacija je najvažnija. Kao žena u politici i sportu smatra da je djevojčicama i ženama općenito mnogo teže od malena. Promatrajući samo sportove, može se primijetiti da su sportovi u kojima igraju muškarci gledaniji od onih u kojima su žene, posebice kod nogometa, košarke, te ponešto manje kad je u pitanju rukomet. Govori kako u ovogodišnjim Olimpijskim Igrama (koje su održane u Tokyju) dolazi do gotovo potpunog pariteta, tj. jednakog broja ženskih i muških igrača na natjecanju, te da će on biti ostvaren u potpunosti prilikom idućih Olimpijskih Igara koje će se održavati u Parizu 2024. godine. 

Lucija Baković, Lukrecija Vekić, 8. b, foto: Vlatka Jeras, prof.