O(Š) MLADOSTI J. KAŠTELANA, PODIJELIMO ISKUSTVA

12. 04. 2022. | Tema broja

Dok se Osnovna škola Jure Kaštelana iznova gradi, nastava se

za njezine učenike održava u sedam različitih škola. Novi školski

dom petih i šestih razreda jest Osnovna škola Mladost na adresi

Karamanov prilaz 3 u Utrini do koje nas svakodnevno voze školski

autobusi. Budući da je red upoznati svoje domaćine, zamolili smo

za razgovor pedagogicu OŠ Mladosti Katarinu Tomašević.



Zašto se vaša škola zove Mladost?
Iskreno ne znam, ali znam da se škola otvorila 1971. godine. Kratko se vrijeme škola zvala OŠ Utrina (otprilike dvije godine). Zatim je dobila ime Mladost, razlog mi nije poznat. No kao što vidite, zadržalo se sve do danas.

Mladost je lijepa riječ i mislimo da je to dobro ime za odogojno-obrazovnu ustanovu. Recite nam, koji su najveći uspjesi OŠ Mladost?
Tijekom 80-ih i 90-ih godina smo imali iznimno dobre sportske uspjehe. Naši školski sportski klubovi natjecali su se s profesionalnim klubovima te su naši učenici tijekom 90-ih išli u Finsku i Japan. Zajedno s mnogo europskih natjecanja. Ali i iz francuskog jezika i kemije. Zapravo, imali smo podjednako dobre uspjehe u svemu. Jedino su neko vrijeme prevladavali sportski uspjesi, no rekla bih da smo sve u svemu uspješni na natjecanjima.

O tome ste sigurno pisali u svom školskom listu Iskrici. Tko ga uređuje?
Imamo više urednika, ali ove su godine glavne urednice bile profesorica hrvatskog jezika Ingrid Sokolović zajedno s učiteljicom Dubravkom Dragun, a pomogle smo i ja i druge dvije profesorice iz hrvatskoga jezika.

Znamo da je književnik i autor čitanaka Jure Karakaš bio vaš djelatnik i da je naslikao portrete književnika koji stoje u vašoj zbornici. Možete li navesti još koju poznatu osobu koja je pohađala Osnovnu školu Mladost? Sigurno ste o njima pisali u Iskrici.
Naravno! Mogu, recimo Vuk Vuković, ekonomski analitičar, zatim Larisa Lipovac, plesačica i Snježana Banović, filmska producentica i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti, ali znam i da je Mirna Maras također pohađala ovu školu.

Kako je škola funkcionirala za vrijeme covid krize?
Imali smo sreće da su svi ostali u istoj smjeni, jedino su dolasci učenika bili drukčiji. Nižim razredima je škola počinjala u 8:00, sedmim i osmim u 8:50, a petim i šestim u 9 sati i 35 minuta. Tako da smo malo razmijenili dolaske učenika te kao i većina škola ukinuli smo kabinetsku nastavu. Učenicima je u početku bila promjena u odnosu na ranije. Naravno, imali smo i online nastavu kad bi razred završio u samoizolaciji te za vrijeme lockdowna.

Da, to nam je svima bilo teško. Je li vam škola stradala u potresima?
Ne, škola gotovo da nije nimalo stradala. Imala je nekoliko manjih oštećenja, ali ništa strašno.

Drago nam je to čuti. Nego, zanima nas kakav je odnos OŠ Mladost prema inkluziji, tj. Imate li učenike s poteškoćama i kako se brinete o njima?
Da, no imamo sreću da je u školi defektologinja. Stoga ti učenici defektologinju viđaju jedan školski sat tjedno. Osim toga od ove godine imamo i posebni razredni odjel samo za djecu s poteškoćama i učiteljica im je defektologinja te ulaze u redovne razrede samo na odgojne predmete; tehnički, tjelesni, glazbeni…

Važno je da se sva djeca osjećaju dobro i prihvaćeno, i nama se sviđa ovdje.
To mi je jako drago čuti.

Zanima nas služi li vam prostor blagovaonice za još što osim blagovanja hrane. Naime, vidjeli smo da imate krasnu pozornicu kakva bi i nama za priredbe dobro došla.
Da (smijeh), primijetili ste. U njoj se nalazi mala pozornica na kojoj se odvijaju (barem su se odvijale) priredbe i poneke predstave.

Škola vam je prošle godine proslavila 50. rođendan i primijetili smo da imate vremensku kapsulu. Što ste stavili u nju?
Trenutno je naša kapsula u hodniku. No plan nam je staviti ju u atrij. Ideja je potekla od učiteljice tadašnjeg 4. b te su učenici pisali pisma sebi za 25 godina. Njihova su pisma potpisivali roditelji i razrednici. Kapsulu ćemo otvoriti za 25 godina za školin 75. rođendan. Na otvorenju kapsule pozvat ćemo autore tih pisama.

To je baš lijepa zamisao… Evo, možete li nam za kraj iskreno reći smetamo li vam? Jesmo li vam jako poremetili normalnu funkcionalnost škole?
Ne, ne smetate nam niti ste nam išta poremetili, jedino što se promijenilo je to da su sedmaši i osmaši sada u smjenama, jer ne bismo imali dovoljno učionica. No bez obzira na to mislim da je to što ste vi ovdje sasvim u redu, a ujedno nam je zanimljivo što nam je neka druga škola tu da možemo podijeliti iskustva.




Gala Matijašević, Ena Šumljak, 6. b, tekst i foto