OTVORENI 7. DANI MEDIJSKE PISMENOSTI

27. 04. 2024. | Aktualno školastično, Izdvajamo

U Osnovnoj školi Jure Kaštelana 22. travnja otvoreni su 7. Dani

medijske pismenosti koji su se poklopili s Danom hrvatske knjige i

Danom planeta Zemlje, oba vrlo važna dana  za nas, međunarodnu

ekoškolu i ustanovu kojoj je u korijenu svrhe značenje riječi knjiga.

Tom su prigodom, uz organizatore iz Agencije za elektroničke

medije i UNICEF-a te predstavnicu Europske komisije, Školu posjetili

pokrovitelji te medijske manifestacije ministar znanosti i obrazovanja

Radovan Fuchs i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek,

koja se podsjetila da je u našoj školi već  bila na otvaranju 1. Dana

medijske pismenosti 2018. godine, ali u starom školskom objektu

 

U Osnovnoj školi Jure Kaštelana 22. travnja otvoreni su 7. Dani medijske pismenosti koji se poklopio s Danom hrvatske knjige i Danom planeta Zemlje, oba vrlo važna dana za nas, međunarodnu ekoškolu i ustanovu kojoj je u korijenu svrhe značenje riječi knjiga. Tom su prigodom, uz predstavnike organizatora Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, školu posjetili ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja se podsjetila da je u našoj školi već bila na otvaranju Dana medijske pismenosti 2018. godine, a to je bilo otvaranje prve takve manifestacije.

Bilo je vrlo uzbudljivo vidjeti medijsku gužvu u holu naše nove školske zgrade u kojoj su ministar Fuchs i ministrica Obuljen Koržinek davali izjave, a neki od odraslih novinara kao da su ostali iznenađeni što i školski novinari prate ovo medijsko događanje par exellence. 

 

Novinari različitih medijskih kuća došli su u našu školu zbog Konferencije za medije prigodom otvorenja Sedmih dana medijske pismenosti.
Foto: Sanja Miloloža

 

Na otvorenju 7. Dana medijske pismenosti koje je organizirano u našoj velikoj novoj knjižnici, pozdravnu je riječ održao ravnatelj OŠ Jure Kaštelana g. Krešimir Supanc.

 

Radosni susret djelatnika Škole i kćeri bivše djelatnice Škole: profesorica Sanja Miloloža, voditeljica Čarobne frule i izvrsna savjetnica, profesor Krešimir Supanc, ravnatelj mentor, predstavnica EK Zrinka Ujević i predsjednica Školskoga odbora OŠ Jure Kaštelana mr. sc. Ivana Šestan Šarić, profesorica kemije i biologije

 

U svojim su obraćanjima uvaženi gosti istaknuli važnost medijske pismenosti među mladima i ulogu njihovih učitelja i škole u stvaranju sigurnoga okruženja u digitalnome svijetu, prepoznavanju pravih od lažnih vijesti, razvoj kritičkoga mišljenja, a osobito je u fokusu bila umjetna inteligencija.

 

Gala Matijašević objašnjava temu broja. Slijeva stoje Katarina Šaravanja i Lara Miloš, zdesna moderatorica medijskoga događanja.
Foto: Sanja Miloloža

 

Ponosimo se činjenicom da je upravo umjetna inteligencija naša ovogodišnja tema broja, po čemu su nas, uz dodatno svakogodišnje dotjerivanje vizuala lista, lidranovci prozvali najmodernijim školskim listom. To je privuklo i organizatore susreta koji su naslovnicu lista postavili uz svoje promidžbene vizuale. 

U iščekivanju uglednih gostiju, snimili smo “domaćicu” događanja jer ipak se, eto, sve to odvijalo u školskoj knjižnici. Dakako ispred digitalnih vizuala Dana medijske pismenosti i Čarobne frule.
Foto: Sanja Miloloža

 

Glavna urednica Čarobne frule Gala Matijašević i novinari Čarobne frule koji su se ove godine osobito bavili umjetnom inteligencijom snimali su televizijske priloge, a za jednu televizijsku kuću izjavu je dala i voditeljica koja je javnost još jednom uputila na važnost čitanja s razumijevanjem, kritičkoga mišljenja i veliku ulogu portala medijskapismenost.hr koja iz godine u godinu nudi važnu pomoć svim sudionicima odgojno-obrazovnog sustava. 

 

 

Nakon konferencije za medije organiziran je razgled novog objekta OŠ Jure Kaštelana za ministre i druge uvažene goste.

Ovdje, uz naše potpise pod fotografije, prenosimo cijeli članak s portala medijskapismenost.hr 

 

Uvjeren sam da će aktivnosti koje se provode u sklopu ovogodišnjih

Dana medijske pismenosti doprinijeti razvijanju svijesti i kritičkog

razmišljanja kod sudionika, rekao je ministar znanosti i obrazovanja

Radovan Fuchs na konferenciji za medije kojom je obilježen početak

sedmih Dana medijske pismenosti 

 

Sedmi Dani medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja, održavaju se od 22. do 28. travnja 2024., uz brojna dodatna događanja u tjednima prije i poslije. Ove su godine u fokusu razvoj kritičkog razmišljanja, obrazovanje o umjetnoj inteligenciji i medijska pismenost mladih u kontekstu superizborne godine.

 

 

 

Početak Dana medijske pismenosti obilježen je konferencijom za medije, održanom 22. travnja u Osnovnoj školi Jure Kaštelana u Zagrebu.

Svjesni da se cjelokupno informacijsko okruženje promijenilo pojavom novih tehnologija i dionika, izmijenjenim navikama medijskih publika te novim praksama samih medija, koji postaju sve zavisniji o društvenim mrežama pri pronalaženju tema i izvora, distribuciji svojih sadržaja te dopiranju do publike, podržavamo i sudjelujemo u Danima medijske pismenosti od samih početaka. Dapače, Ministarstvo kulture i medija osiguralo je i dodatna europska sredstva koja će se koristiti za razvoj medijske pismenosti i medijsko obrazovanje. Pokrenuli smo i projekt uspostave sustava provjere točnosti informacija, koji je zapravo pilot-projekt u EU-u, a koji s velikom pozornošću prate i druge zemlje koje dijele iste izazove borbe s dezinformacijama i informacijskim manipulacijama. Kao društvo, dužni smo svim građanima pružiti mogućnost da postanu medijski pismeni, i na tome intenzivno radimo, a radit ćemo i nadalje. No istodobno svatko od nas kao pojedinac treba biti svjestan da jedino razvojem vlastite medijske pismenosti može štititi sebe, svoju obitelj, pa i društvo, od štetnih manipulacija”, poručila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sjetila se da je u starom objektu OŠ Jure Kaštelana otvorila prve Dane medijske pismenosti 2018.

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznaje važnost medijske pismenosti te svojim pokroviteljstvom potiče održavanje Dana medijske pismenosti. Kako bi se osiguralo da se svi učenici u Hrvatskoj osnaže za suočavanje s izazovima koje donosi digitalna era, važno je nastaviti s ulaganjem u edukaciju o medijskoj pismenosti. I ove godine uputili smo poziv školama za sudjelovanjem u obilježavanju 7. Dana medijske pismenosti. Uvjeren sam da će aktivnosti koje se provode u sklopu ovogodišnjih Dana medijske pismenosti doprinijeti razvijanju svijesti i kritičkog razmišljanja kod sudionika. Također, nadam se da će se ovim događajem potaknuti daljnja suradnja među stručnjacima i organizacijama koje se bave medijskom pismenošću, što je također iznimno važno”, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs obraća se predstavnicima medija u školskoj knjižnici OŠ Jure Kaštelana

 

Brojne inicijative Europske komisije pomažu u stvaranju poticajnog digitalnog i medijskog okruženja u kojem mladi imaju priliku razvijati svoje kritičko mišljenje, stjecati nove vještine i znanja, učiti i istraživati. I to sve na siguran način. U tom kontekstu izdvajam Uredbu o digitalnim uslugama, s čvrstim pravilima za digitalne platforme u borbi protiv nezakonitog sadržaja, cyberbullyinga i drugih negativnih pojava u online svijetu. Tu je i poboljšani Kodeks dobre prakse u suzbijanju dezinformacija, koji potpisuju čak 43 velike online platforme. A valja istaknuti i Uredbu o umjetnoj inteligenciji, jedini pravni okvir na svijetu za razvoj i upotrebu umjetne inteligencije na siguran i etičan način”, istaknula je voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Zrinka Ujević.

Zrinka Ujević, predstavnica Europske komisije i kći naše bivše profesorice kemije Zdenke Ujević

 

“Bez medijski pismenih građana kao društvo gotovo da nemamo šanse. Znamo da su dobro informirani građani temelj zdrave demokracije. A živimo u svijetu u kojem je u izobilju informacija sve teže pronaći vjerodostojnu informaciju, u svijetu u kojem smo svakodnevno izloženi brojnim dezinformacijama i manipulacijama i u kojem su mladima sad već gotovo jedini izvor informacija internet i influenceri. Stoga je sasvim jasno da su nam više nego ikada – svima, a posebice mladima – potrebna znanja koja omogućuju da se snađemo u mnoštvu informacija kojima smo izloženi. Zato nam treba sposobnost kritičkog razmišljanja i zauzimanja kritičke neovisnosti u odnosu na društvene mreže i sve vrste medija. Da bismo hrvatskim građanima omogućili da steknu ta danas esencijalna znanja, potrebno je snažnije integrirati medijsku pismenost u škole i početi s medijskim obrazovanjem još u vrtićima”, izjavio je zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović.

Zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović

 

“Iz godine u godinu djeca i mladi pokazuju nam da sve bolje razumiju medije, ali nam govore i da ih brine internetsko nasilje i  utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje. Umjetna inteligencija te brojni drugi alati i sadržaji dostupni su djeci i mladima iako nisu osmišljeni za njih niti primjereni njihovoj dobi. Mladi nam također govore i da medijska pismenost treba biti važan dio obrazovanja od rane dobi te da računaju na odrasle da ih podrže u tome. Upravo zato je važna medijska pismenost, kao neizostavan skup vještina za 21. stoljeće. Te vještine djeci i mladima, ali i odraslima, pomažu da kritički razmišljaju u ‘medijskom labirintu’. Vještine se uče, pa trebamo omogućiti djeci, mladima i odraslima što više prilika da ih steknu i produbljuju. Dani medijske pismenosti i portal medijskapismenost.hr jedan su od odgovora na tu potrebu“, kazala je Ana Dautović, zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Predstavnica UNICEF-a Ana Dautović, zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a

 

Na konferenciji za medije sudjelovale su i članice novinarske skupine OŠ Jure Kaštelana Gala Matijašević, Lara Miloš i Katarina Šaravanja i njihova mentorica Sanja Miloloža, koje su u posljednjem izdanju svog školskog časopisa “Čarobna frula” obradile temu umjetne inteligencije, te su zahvaljujući tome mnogo naučile.

Katarina Šaravanja, Lara Miloš (s mikrofonom) i Gala Matijašević, glavna urednica Čarobne frule, sudjelovale su na konferenciji za medije.

 

U okviru Dana medijske pismenosti održat će se brojna događanja – predstave, panel-rasprave, predavanja i radionice u vrtićima, školama, na fakultetima, u knjižnicama, kinima, na pučkim otvorenim učilištima i u drugim ustanovama. Popis svih događanja dostupan je OVDJE, a ustanove i pojedinci koji se žele uključiti u Dane medijske pismenosti i organizirati događanja mogu se prijaviti na ovoj poveznici. Za radionice i predavanja organizatori mogu koristiti preko 70 obrazovnih materijala dostupnih na portalu medijskapismenost.hr.

Obrazovni materijali nastaju u suradnji sa stručnjacima, a omogućuju odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima i drugim odgojno-obrazovnim djelatnicima da se informiraju o medijskoj pismenosti i organiziraju radionice s djecom i mladima o brojnim temama  kao što su – mrežna sigurnost, prepoznavanje dezinformacija, utjecaj društvenih mreža i influencera na mentalno zdravlje, prikriveno oglašavanje. Ove godine predstavljen je edukativni priručnik “Umjetna inteligencija u obrazovanju” namijenjen učiteljima i nastavnicima; napravljen u suradnji s Udrugom Suradnici u učenju, te edukativni video u kojem stručnjaci s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu na zanimljiv način približavaju ono što je važno znati o umjetnoj inteligenciji.

 

                                                                                                                                                  Piše i prenosi Oka Otonijić, foto: Sanja Miloloža, medijskapismenost.hr

Sve objave iz rubrike Povratak na naslovnicu

NAJNOVIJE

Medijski kutak

Školska himna

Strahomatika (Film)

Kaštelanci državni prvaci u badmintonu

E-knjige

Matoševim tragom

S. Miloloža, M. Jašek et al., Matoševim tragom kreacije, KROACIJE

S. Miloloža, M. Jašek et al.,

 


Prelistaj sve E-knjige


Medijski retrovizor

Pjesma živom pjesniku

Svijet Kaštelanaca

Borna čestita 50. rođendan škole

Pozdrav osmaši

Posebni suradnici

Lucijan i Oka