PISAO NAM PAVAO PAVLIČIĆ

6. 12. 2021. | Aktualno školastično, Izdvajamo

U sklopu eTwinning projekta GRAD to smo MI! sedmeročlani je

istraživački tim OŠ Jure Kaštelana oblikovao elektroničku knjigu

za projektnu temu Pavao Pavličić (kao istaknuti Vukovarac). 

I, kako smo mi pisali o Pavličiću,

Pavličić je, vjerovali ili ne, pisao nama!O projektu Grad, to smo mi uz 30. obljetnicu žrtve Vukovara i Škabrnje već smo pisali, ali smo vam također obećali i nove informacije. Evo ih, projekt je u završnoj fazi, samo se čeka završna publikacija, za koju iz pouzdanih izvora znamo da ima 100 stranica i samo što nije vani, a u kojoj rad naših učenika ima također važnu ulogu. Obavijestit ćemo vas o tome kad knjiga bude objavljena, no sada smo nestrpljivi reći vam kako naš rad o Pavlu Pavličiću nije ostao bez odjeka.

Našoj elektroničkoj knjizi GRAD, TO SMO MI, i PAVAO PAVLIČIĆ, na čijoj je naslovnici rad naših prvašića iz boravka pod vodstvom učiteljica Jasne Ilijaš-Zergollern Vodotoranj vodotornjeva, možete pristupiti ovdje.

 

 

Povratnu informaciju nismo dugo čekali. Naime, stupili smo u kontakt s piščevom suprugom književnicom Julijanom Matanović, voditeljicom Umjetničke ogranizacije Lađa od vode, i doznali smo da je sam pisac pogledao našu knjižicu i  igru koju smo oblikovali u Geniallyju (za pristup Education inačici Geniallyja zahvaljujemo izdavačkoj kući Alfa koja nam je ustupila pravo korištenja za ovaj projekt). Doznali smo i to da nam je obećao napisati dvije-tri rečenice. Isto je učinila i književnica Julijana Matanović. 

 
Evo što nam je napisao Pavao Pavličić.

Obično se kaže da je svaki pisac najprije bio čitatelj i da ga je ono što je kao čitatelj volio odredilo kao pisca. Tako je bilo i sa mnom: volio sam uzbudljive knjige, pa sam zato, kad sam počeo pisati, pazio da ne budem dosadan. A jesam li u tome, uspio, najbolje mogu provjeriti kod mladih i kod najmlađih čitatelja, jer oni dosadu nikome ne opraštaju. Prema tome, ako vam moje knjige nisu bile dosadne, ja sam vrlo zadovoljan, a ako su vas potakle da nešto i sami napišete i snimite, nitko sretniji od mene!

 
A ovo nam je napisala Julijana Matanović.

Ako rečenice jednog pisca ne uspijevaju probuditi emocije mladog čitatelja, onda će sud vremena – prema djelu tog autora – biti oštar i nemilosrdan. Pisca živim drže mladi čitatelji. Kad svjedočimo ovakvom mladenačkom pristupu književnosti, mi stariji nemamo se razloga brinuti. Možemo samo, u ime te književnosti, iskazati zahvalu.  

 

Pristup našoj igri ZNAŠ LI AUTORA PAVLA PAVLIČIĆA koju je izradio učenički eTwinning tim OŠ Jure Kaštelana u sastavu Maša Dobrić, 8. c, Lukrecija Vekić, 8. b, Gala Matijašević, 6. b, Fran Jozić, 8. b, Fabijan Martinec, 6. c i Mateo Mihael Gudeljević, 6. c s voditeljicom prof. Miloložom nalazi se ovdje.

 

Maša Dobrić, 8. c, foto: snimka zaslona (sm)