POLJSKA U MOME SRCU

7. 10. 2021. | Drugi turnus

PUTOVANJA! Maša Dobrić, glavna urednica lista Čarobne frule,

na putovanju u Poljsku otkriva što je neobično s kipom Čumilom,

kakav je glavni bratislavski dvorac, u čemu je draž Zakopanašto je i

gdje se nalazi Morskie oko, kako se popeti na planinski vrh Tatra,

kakav je osjećaj nalaziti se u najvećoj podzemnoj crkvi na svijetu i

zašto se jedan rudnik soli našao na UNESCO-ovu Popisu svjetske

baštine… i sve to za Drugi turnus Čarobne frule.

 

Do Zakopana, naše prve destinacije. maloga poljskoga grada u blizini granice sa Slovačkom, koji je od Zagreba udaljen oko osam sati vožnje automobilom, došli smo preko Bratislave, glavnoga grada Slovačke koji se nalazi na pola puta.


Dvorac i Čumil


Jedna od glavnih turističkih atrakcija Bratislave velik je dvorac koji se nalazi na brdu, gotovo u središtu grada. Izgrađen je u srednjem vijeku te je više puta tijekom povijesti obnavljan i nadograđivan. Tijekom 19. stoljeća bio je gotovo potpuno uništen za što je kriva Napoleonova vojska i požar, no ponovno je obnovljen sredinom 20. stoljeća. Danas se u njemu nalazi Slovački narodni muzej, a okružuju ga vrtovi.

Bratislavski dvorac, jedna od glavnih slovačkih turističkih atrakcija.
Foto: Maša DobrićBratislava je također puna šarmantnih kipova koji se nalaze po cijelom gradu. Jedan od poznatijih je Čumil, kip čovjeka čija glava viri iz šahta za kanalizaciju dok promatra ulicu. Na glavnome trgu također se nalazi i kip Napoleonova vojnika naslonjena na klupu, a blizini se nalazi i kip Hansa Christiana Andersena. Izgrađen je kao spomen na Andersenov posjet gradu u 19. stoljeću.Čumil, kip koji izlazi iz kanalizacijskog otvora i gleda promatra prolaznike.
Foto: Maša Dobrić


Kroz Bratislavu protječe rijeka Dunav, a preko nje prolazi niz zanimljivih mostova. Jedan od tih je takozvani NLO most. Na njegovu se vrhu nalazi svjetleći restoran koji, tijekom noći, svojim oblikom podsjeća na izvanzemaljsku letjelicu.

Zakopanski planinski turizam i Morskie oko

U Zakopanima, relativno malom gradu na jugu Poljske, nema pretjerano mnogo turističkih znamenitosti, osim nekoliko crkava, no zbog svog smještaja u Tatrama, planinskom lancu koji se proteže kroz Slovačku i Poljsku, popularno je odredište onih koji žele uživati u planinskom turizmu i prekrasnoj prirodi.

Nađete li se ondje, mogli biste poput nas otići na izlet do Morskieg oka, najvećeg jezera smještenom u poljskim Tatrama, na oko 1000 metara nadmorske visine. Dio je Tatra nacionalnog parka te do njega vodi šetnja kroz prekrasnu prirodu. U blizini se također nalazi i jedan od vrhova na koji se valja popeti ako želite dobiti prekrasan pogled na okolicu.Glavna urednica Čarobne frule i Morskie oko.
Foto: Irena Humar Dobrić

Do vrha Kasprowy žičarom

Do Kasprowy vrha, jednog od najviših vrhova poljskog dijela Tatra koji se nalazi na malo manje od 2000 metara nadmorske visine, može se doći žičarom. Zanimljivo je da taj vrh također i označava granicu između Poljske i Slovačke, pa je moguće jednom nogom biti u jednoj, a drugom u drugoj zemlji. S njega se isto tako pruža odličan pogled na Tatre i okolicu.Do vrha žičarom.
Foto: Maša Dobrić

 

Šest nogometnih igrališta na 40000 metara kvadratnih

krakowskoga trga i živahna židovska četvrt Kazmierz


Krakow, drugi najveći grad u Poljskoj nakon Varšave, glavnoga grada. Zanimljivo, Krakow je dom jednom od najvećih trgova u Europi. S površinom od 40000 metara kvadratnih, u središnji krakowski trg moglo bi se smjestiti 6 nogometnih terena. Usred njega se čak i nalazi nekoliko građevina: Rastuzow toranj, tržnica (Sukiennice), crkva sv. Vojtjeha…

 

Jedan mali dio glavnog trga u Krakowu.
Foto: Maša DobrićUz glavni trg, jedna od popularnijih atrakcija također je i brdo Wawel smješteno u blizini rijeke Visle. Na njemu se nalaze Kraljevski dvorac, koji je tijekom srednjeg vijeka bio dom mnogih poljskih kraljeva i katedrala sv. Stanislava i Vaclava koja je jedna od najvažnijih poljskih crkvi. Unutar katedrale nalazi se niz kapela koje su izgradili različiti kraljevi i biskupi. Na jednom od tornjeva katedrale nalazi se Zigmundovo zvono, najveće zvono u Poljskoj s promjerom od preko dva metra.

 

Impresivna poljska katedrala s golemim zvonom.
Foto: Maša Dobrić


Postoje mnoge legende koje se vežu uz Kraljevski dvorac. Jedna od poznatijih svakako je ona o zmaju sa čak sedam glava koji je živio u pećini ispod brda, a ubio ga je kralj Krakus. U blizini dvorca se stoga nalazi kip zmaja koji izgleda kao da riga vatru.

Cijelo je brdo na kojemu je smješten ovaj kompleks okruženo srednjovjekovnim zidinama.

Nakon Krakowa Kazmierz. Riječ je o židovskoj četvrti u kojoj se nalazi nekoliko sinagoga i staro židovsko groblje, smješteno je i mnogo kafića i restorana, stoga je jako živa u noćnim satima.Rudnik soli i najveća podzemna crkva na svijetu

Nedaleko od Krakowa, u gradiću Wieliczka, nalazi se poznati rudnik soli. Otvorio se prije čak 700 godina, a radio je sve do 2007. godine. Sada je popularna turistička atrakcija te se nalazi na Popisu svjetske baštine UNESCO-a. Rudnik je zaista golem: turistička ruta kojom smo išli bila je duga 3,5 kilometara što je manje od 2 % duljine svih prolaza u rudniku.


Kipovi u rudniku soli koji je pod zaštitom UNESCO-a.
Foto: Maša DobrićUnutra smo saznali činjenice o povijesti samog rudnika, kako se u njemu radilo i slično. U rudniku se također nalazi i slano jezero te velika kapela sv. Kinge (najveća podzemna crkva na svijetu) s lusterima od soli, raznim skulpturama i slikama.

 

U najvećoj podzemnoj crkvi na svijetu.
Foto: Maša DobrićZnate onu staru Štulićevu: Poljska u mome srcu…Odlično smo se proveli na svom poljskom putovanju. Svakako jedno lijepo iskustvo. Provjerite sami zašto to tvrdim.

Maša Dobrić, 8.c, tekst i foto