POSEBNA STEM IZVANNASTAVNA AKTIVNOST

9. 01. 2022. | Aktualno školastično, Izdvajamo

Posjetite izvrsnu mrežnu stranicu i uvjerite se zašto je fora

biti stemovac, kako se može učiti i od drugih učenika, a ne

samo učitelja, što se sve može ostvariti uz kvalitetnu suradnju

na temelju kvalitetnoga projekta i zašto je ta INA tako posebna.

 

Profesorica Vlatka Jeras koja u OŠ Jure Kaštelana predaje fiziku i informatiku već dugi niz godina osmišljava i provodi u tandemu s učiteljicom Gordanom Petrović izvrsne projekte u kojima sudjeluju učenici nižih i viših razreda, a priključuju im se i profesorice kemije i biologije. Mladi znanstvenici prof. Jeras i učiteljice Gordane Petrović ovoga su puta otkrivali što je to građanska znanost te su ispitivali kvalitetu zraka koji udišu. Pritom su i sudjelovali na radionici o metereologiji, i programirali, i mjerili, i učili jedni od drugih, i zaključivali te na kraju osmislili i izradili kvalitetnu mrežnu stranicu.

 

Autorica projekta Vlatka Jeras, prof., dala nam je opširnije obrazloženje.

Aktivnosti pod nazivom AQ:bit i građanska znanost odvijale su se unutar školskog projekta OŠ Jure Kaštelana, Zagreb pod nazivom STEM/STEaM. Glavni cilj projekta bio je, jest i bit će popularizacija znanosti suradnjom učenika viših i nižih razreda. Projekt se ostvaruje u izvannastavnoj aktivnosti Mladi znanstvenici koja se bavi temama STEM područja. 

 

Aktivnosti pod nazivom AQ:bit i građanska znanost odvijale

su se unutar školskog projekta OŠ Jure Kaštelana, Zagreb pod

nazivom STEM/STEaM. Glavni cilj projekta bio je, jest i bit će

popularizacija znanosti suradnjom učenika viših i nižih razreda.

Projekt se ostvaruje u izvannastavnoj aktivnosti Mladi znanstvenici 

koja se bavi temama STEM područja. Učenici su vrlo zainteresirani.

 

Suradnja učenika nižih i viših razreda ostvaruje se u suradničkoj i istraživačkoj nastavi te se na taj način motivira sve učenike na daljnje uspjehe u nastavi prirodnih predmeta. Istovremeno, učenici nižeg razreda sudjeluju u radionicama u kojima uče iskustveno, primjenom novih tehnologija i dobivajući smjernice za učenje ne samo od učitelja već i od svojih starijih školskih kolega. Vertikalna povezanost koja se očituje u sadržajima i suradnji temelj su razvoja svih učeničkih kompetencija i nužnost u obrazovanju današnjeg učenika.

Primjenjujući inovativne pristupe učenja u različitim domenama, nastava postaje kvalitetnija, a učenik zadovoljniji i motiviraniji za rad.

U aktivnosti AQ:bit i građanska znanost sudjeluju učenici trećeg i šestog razreda OŠ Jure Kaštelana. S obzirom na to da su u trećem razredu osnovne škole prirodne pojave i meteorologija predviđeni za usvajanje Kurikulumom, odlučili smo učenike upoznati s prirodnim pojavama te im omogućiti da na tom području budu mali znanstvenici – građani.

Podrobnije o projektu, koji je predstavljen i na CARNetovoj konferenciji (CUC) 2021.,  možete doznati na izvornome mjestu, mrežnoj stranici koju su Mladi znanstvenici objavili u 2021.  Poveznica se nalazi ovdje.

Gala Matijašević, 6. b, fotokolaž: SM