POVRATAK ŽIČARE NA ZAGREBAČKU MEDVEDNICU

13. 12. 2022. | Tema broja

U promet je u veljači 2022. puštena nova zagrebačka žičara koju su

Zagrepčani  i svi ljubitelji izleta na Sljeme čekali više od 15 godina.

Taj povratak  prometovanja žičarom jedan je od najljepših darova

koji su gradske  vlasti mogle dati izletnicima na Sljeme, i to bez

obzira na sve opravdane i neopravdane kritike izvedbe tog projekta.


Svečanim otvorenjem 23. veljače 2022. godine puštena je u promet nova žičara na našoj Medvednici – Žičara Sljeme. Ona je zamijenila staru žičaru s kojom se naša generacija nije ni imala prilike voziti. Stara se žičara, zbog kvara i neisplativosti popravaka, tužno zatvorila 30. lipnja 2007. godine. Osmijeh na lice izletnika i ljubitelja prirode vratila je naša nova medvednička željezna ljepotica. Taj povratak prometovanja žičarom jedan je od najljepših darova koji su gradske vlasti mogle dati izletnicima na Sljeme, bez obzira na sve (opravdane i neopravdane) kritike u izvođenju toga projekta. 

 

Dugoočekivani projekt medvedničke željezne ljepotice (Gračansko dolje)
Foto: Nenad Tomorad

 

Gradnju i naposljetku otvaranje nove žičare dugo smo iščekivali (vjerujemo da znate oduzeti 2007 od 2022). Sada se u samo 20 minuta možemo dovesti na vrh Sljeme, i to uz očaravajući pogled na šumu, okolne ceste, naš Zagreb te na planinare koji su se odlučili na pješačenje i penjanje. Za one putnike koji imaju psa za kućnog ljubimca važno je znati da ga smiju povesti sa sobom u gondolu. Nova žičara sa svoje 84 gondole može prevesti i do 1500 putnika po satu. Svaka gondola ima po deset sjedećih mjesta, a s njezine vanjske strane nalazi se nosač za smještaj skija i sportske opreme. Do Žičare Sljeme možemo se dovesti autom, ali i javnim prijevozom, tramvajem broj 15 (ta bi se linija trebala ukinuti ujesen 2023., ali bi se zato produljila linija tramvaja br. 14 koji sad vozi do Mihaljevca, a od jeseni sljedeće godine zadnja bi joj stanica bila Gračansko dolje). Zbog nove žičare sigurno će se smanjiti broj automobila na Medvednici, osobito u vrijeme sezone snježnih radosti.

Za djecu koja stanuju u Zagrebu, a stara su do 15 godina vožnja žičarom je besplatna! Stoga vam svakako preporučamo da se provozate i uživate u vožnji!


Tonka Tounec, 5. b, foto: Nenad Tomorad