ŽELIMO BITI DIO VUKOVARSKOG SPOMENARA

21. 11. 2023. | Aktualno školastično, Izdvajamo

Došavši konačno u svoju novu školu, odlučili smo dostojanstveno

obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara  i Škabrnje. Profesorice

Melina Hapadžić i Sanja Miloloža uključene su sa svojim učenicima

u e-twinning projekt ŽELIM(O) BITI DIO VUKOVARSKOG SPOMENARA

u sklopu kojega je 17. 11. održana Večer poezije i proze posvećena

Vukovaru i Škabrnji, a to je tek dio aktivnosti s pomoću kojih smo ove

godine izrazili zahvalnost hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima

za najveću žrtvu radi naše slobode i mira budućih naraštaja.

 

Došavši konačno u svoju novu školu, odlučili smo dostojanstveno obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Profesorice Melina Hapadžić i Sanja Miloloža uključene su u e-twinning projekt ŽELIMO BITI DIO VUKOVARSKOG SPOMENARA u sklopu kojega je 17. 11. održana Večer poezije i proze posvećena upravo Vukovaru i Škabrnji.
Učenici 6. b čitali su pjesmu Vukovarsko srce Martine Baričević, a 8. c Noćas sam sanjala Vukovar Zrinke Merčep. Snimatelji-učenici (Zara Forić, Antea Bašić-Markota, Stela Videk i Matej Štander) snimili su priloge za videozapis koji je montirala prof. Miloloža. Za izvedbu panoa zaslužne su profesorica Hapadžić i likovna urednica Dubravka Đuretek-Šuper, a blackout poeziju na temu Priča iz Vukovara Siniše Glavaševića vodila je sa svojim osmašima (8. a i 8. b) profesorica Ana-Marija Šipoš. U videozapisu nas predstavljaju učenici Jadran Sipić (6. b), Gabrijel Vincek (8. c) i Fabijan Martinec (8. c).
I učenici nižih razreda sudjelovali su u Danima sjećanja likovnim radionicama sa svojim razrednicama. Te ćete radove moći vidjeti u mrežnoj knjizi koju uređuje naša profesorica Miloloža za cijeli projekt potkraj mjeseca siječnja 2024.


Ovdje prenosimo tekst koordinatorice projekta učiteljice Renate Glavice iz OŠ Koprivnički Ivanec.

Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje i ove je godine ujedinio dvadesetak osnovnih škola s područja cijele Republike Hrvatske, čiji učenici i učitelji od listopada predano rade na aktivnostima vezanim uz obilježavanje spomenutog praznika, sve u sklopu projekta Želim(o) biti dio vukovarskog spomenara.
Večer uoči praznika tako je u virtualnom okružju održana već tradicionalna Večer poezije i proze o Vukovaru. U ovom je javnom događanju krasnoslovima sudjelovalo dvadesetak mentora, učitelja Hrvatskoga jezika, Razredne nastave, Vjeronauka i Povijesti, te oko tridesetero učenika u dobi od 10 do 15 godina.
Cijela večer je odisala zajedništvom, razumijevanjem i neopisivim mirom, koji je dodatno pomogao da učenici zaista postanu zvijezde koje su nas, izvedbu po izvedbu, vodile programom. Neki su sudjelovali uživo, neki su sudjelovali audiovizualnim zapisima, ali ljepota izgovorene riječi, obogaćena vodstvom mentora, sve je povezala u prekrasnu cjelinu i učinila događanje trajno zapamćenim u srcima prisutnih.
Koordinatori su projekta Želim(o) biti dio vukovarskog spomenara  Osnovna škola Koprivnički Ivanec, Osnovna škola „Grigor Vitez“, Sveti Ivan Žabno, te Osnovna škola „dr. Andrija Mohorovičić“ iz Matulja, čiji je učitelj hrvatskoga i engleskoga jezika, prof. Dario Abram, bio kreator i moderator cjelokupnoga programa.

Ovo je događanje bila jedna od gesti kojima su učitelji cijele Hrvatske ujedinjeno, sa svojim učenicima prigodno zahvalili svima onima koji su u Domovinskome ratu dali svoje živote za našu budućnost. Projekt koji nosi naziv prema romanu Pavla Pavličića Vukovarski spomenar, nastavlja s aktivnostima i nakon 18. 11., te će učenici sa svojim mentorima sve do siječnja, kada će svi učenički uradci biti objedinjeni i objavljeni u mrežnoj knjizi, nadograđivati svoja znanja, učiti o novijoj povijesti svoje domovine, te suradnički kreativno i stvaralački djelovati i učiti jedni od drugih.
Renata Glavica, učiteljica HJ

Na naslovnoj slici možete vidjeti naše panoe (prva tri) i pobjednički logo. Na poveznici možete pogledati naš videozapis, a u nastavku je službeni plakat koji je oblikovao profesor Dario Abram iz OŠ Matulji, jedan od glavnih pokretača i organizatora projekta.

 

 

Sanja Miloloža, prof., izvrstan savjetnik, fotokolaž SM

 

Sve objave iz rubrike Povratak na naslovnicu

NAJNOVIJE

Medijski kutak

Školska himna

Strahomatika (Film)

Kaštelanci državni prvaci u badmintonu

E-knjige

Matoševim tragom

S. Miloloža, M. Jašek et al., Matoševim tragom kreacije, KROACIJE

S. Miloloža, M. Jašek et al.,

 


Prelistaj sve E-knjige


Medijski retrovizor

Pjesma živom pjesniku

Svijet Kaštelanaca

Borna čestita 50. rođendan škole

Pozdrav osmaši

Posebni suradnici

Lucijan i Oka