ŽUPANIJSKI LIDRANO 2024. U ZAGREBU

5. 03. 2024. | Kaštelanopolis

Samo dan nakon drugoga dijela zimskih praznika u utorak

27. veljače održana je smotra koju svi novinari Čarobne frule

željno iščekuju. Budući da su osmaši baš u to vrijeme bili

u Vukovaru, odgođena je tradicionalna Lidrano PIZZA i na

smotru su išle one novinarke koje su predstavljale OŠ Jure

Kaštelana i Općinu Trnje: Lara Miloš kao zamjenica glavne

urednice Gale Matijašević, Katarina Šaravanja i fotografkinja

Frule Neva Hadžibegović koja se plasirala s literarnim radom

 

Samo dan nakon drugoga dijela zimskih praznika u utorak 27. veljače održana je smotra koju svi novinari Čarobne frule željno iščekuju. Budući da su osmaši baš u to vrijeme bili u Vukovaru, odgođena je tradicionalna Lidrano PIZZA i na smotru su išle one novinarke koje su predstavljale OŠ Jure Kaštelana i Općinu Trnje: Lara Miloš kao zamjenica glavne urednice Gale Matijašević, Katarina Šaravanja i fotografkinja Frule Neva Hadžibegović koja se na smotru plasirala s literarnim radom.

 

Ispred Hrvatskog školskog muzeja, mjesta održavanja izložbe školskih listova, susret mlađe i starije generacije novinara: Lara Miloš, Neva Hadžibegović, Marijan Šimeg i Katarina Šaravanja
Foto: Sanja Miloloža

 

Prvo mali podsjetnik na Općinsku smotru. Kao i svake godine naši učenici iz novinarske školske grupe odlaze na općinsku LiDreNo smotru koja se održava u OŠ Trnjanska. S novinarskim radovima na LiDraNo su išli Gala Matijašević (glavna urednica) s člankom Čovjek u AI u novinarskoj ravnoteži, Karlo Penezić s člankom Misli svojom glavom, a ne tuđom, Tonka Tounec s člankom Larin i Mašin svijet mašte i Katarina Šaravanja s člankom Bogatstvo iskrica mašte. S literarnim radom su išle Neva Hadžibegović s pričom pod nazivom (Ne) otvaraj, koju također možete pročitati u rubrici Školski kreativci i Lara Miloš s pričom pod nazivom Kristal i Lira. Kada smo stigli tamo bilo je izlaganje skupnih i pojedinčnih scenskih nastupa. Iz naše škole nastupile su Kiara Delić s recitacijom Hvalospjev ljubavi, sv.Pavao i Marijeta Škara s pjesmom Vladimira Nazora, Božić. Nakon svih nastupa otišli smo na doručak te nakon njega na proglašenje izabranih za Županijsku LiDraNo smotru. Iz naše škole s novinarskim radom prošla je Katarina Šaravanja, a s literarnim radom Neva Hadžibegović. Poslije proglašenja održali su se okrugli stolovi. Za one koji ne znaju što je to, to je vrijeme kada se analizira zašto netko je ili nije prošao dalje. Zanimljivo je da je toga 9. veljače bio štrajk profesora, ali naša profesorica ipak je s nama išla na Lidrano.

 

Digitalni listovi predstavljeni su qr kodom i naslovom, bez specifičnih vizuala. Foto: Katarina Šaravanja

 

Na županijskoj pak razini najviše nas je zanimalo kako će proći Čarobna frula. Ujutro smo bili na izložbi školskih listova u Hrvatskom školskom muzeju koji se zbog potresa i obnove muzejske zgrade prije nekoliko godina preselio u Hebrangovu 5. Ondje smo se slikali s poznatim urednikom Školskih novina, novinarom Marijanom Šimegom, ali i uz listove. Čudilo nas je da su digitalci predstavjeni samo QR kodom, a ne i naslovnicom, ali bolje išta nego ništa. Zahvalni smo bili za fini domjenak, osobito stoga što smo znale da će tradicionalna LIDRANO pizza biti neki drugi put, kad svi budemo na okupu.

 

U OŠ Antuna Gustava Matoša uvijek nas dočeka glavom i klupom prethodno imenovani gospodin i uvijek mu se obradujemo.
Foto: Katarina Šaravanja

 

Nije nas iznenadilo da su samo Čarobna frula i Zmajček predloženi za državnu smotru, no nije nam se činilo pravedno da se svi tiskani listovi predlažu za državnu smotru samo zato što su tiskani. Povjerenstvo je opet dugo pričalo o tiskanim listovima pa smo se složili s profesoricom da su baš tiskonostalgični. I mi smo, što se vidi i na priloženoj fotografiji, ali ne toliko da ne bismo vidjeli koliko je dobro i suvremeno imati digitalni list.

 

Novinari Čarobne frule ispred PRESS sobe sa s tiskanim brojem Čarobne frule na temu Djeca i mediji. Novinarka Lena Ivanković ima primjerak čija je tema bila strah.
Foto: Sanja Miloloža

 

Katarinina reportaža s priredbe Iskrice mašte pohvaljena je, ali nije prošla dalje jer nije bilo dovoljno žive riječi i jer se poštivao kronološki pristup. Nevina priča o bakinoj knjizi također nije predložena za državnu smotru, a simpatične članice Povjerenstva Nevi nisu uspjele ni dokazati ni objasniti koje to nekoncizne dijelove ta priča ima. No ne žalimo se, slušali smo mnogo dobrih tekstova i mnogi su zaista zaslužili da ih se predloži za državnu smotru. Navijamo za onu na S i onu ljubičastu, više vam od toga ne možemo reći.

Lara MIloš, 6. b, foto: Sanja Miloloža, Katarina Šaravanja

 

Sve objave iz rubrike Povratak na naslovnicu

NAJNOVIJE

Medijski kutak

Školska himna

Strahomatika (Film)

Kaštelanci državni prvaci u badmintonu

E-knjige

Matoševim tragom

S. Miloloža, M. Jašek et al., Matoševim tragom kreacije, KROACIJE

S. Miloloža, M. Jašek et al.,

 


Prelistaj sve E-knjige


Medijski retrovizor

Pjesma živom pjesniku

Svijet Kaštelanaca

Borna čestita 50. rođendan škole

Pozdrav osmaši

Posebni suradnici

Lucijan i Oka